Rijksoverheid


10 december 2010

Misstanden in Monteverdi te Zoetermeer

Geachte voorzitter,

Tijdens de extra procedurevergadering dd. 2 december 2010 heeft uw Kamer mij verzocht om schriftelijk te reageren op de situatie in verpleeghuis Monteverdi te Zoetermeer. Dit naar aanleiding van de uitzending van Eén Vandaag op woensdag
1 december jl. waarin aandacht is besteed aan de kwaliteit van zorg van dit verpleeghuis. Daarbij kwam het door de SP in Zoetermeer gemaakte 'zwartboek' over het verpleeghuis aan de orde. In dit zwartboek zijn ongeveer 50 klachten over Monteverdi opgenomen. De klachten gaan over het verstrekken van verkeerde medicatie, verbaal en fysiek geweld, bieden van kwalitatief slechte zorg en het werken met ongeschoold personeel.
Ik ben mij ervan bewust dat Monteverdi al langer negatief in het nieuws is, waarbij de hoofdklacht is dat er kwalitatief slechte zorg wordt geleverd. Om die reden is Monteverdi in beeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ heeft inspectiebezoeken afgelegd bij Monteverdi. In maart 2009 is er een algemeen inspectiebezoek afgelegd. De IGZ constateerde toen geen verhoogde risico's voor de kwaliteit van zorg en vond geen reden om extra toezicht te houden.
Na dit bezoek zijn er in 2010 bij de IGZ klachten binnengekomen van burgers en familieleden. Dit betrof hoofdzakelijk klachten over medicatiefouten bij dementerende bewoners. De IGZ heeft naar aanleiding hiervan in augustus 2010 twee bezoeken afgelegd, waarbij er specifiek is gekeken naar de medicatieveiligheid en de uitvoering van de Wet BOPZ. Bij deze bezoeken constateerde de IGZ verhoogde risico's op onvoldoende borging rondom medicatieveiligheid en onvoldoende aanwezigheid van randvoorwaarden rondom de uitvoering van de wet BOPZ. De IGZ heeft Monteverdi om een verbeterplan verzocht zowel voor de uitvoering van de Wet BOPZ als voor de medicatieveiligheid. Deze plannen zijn opgesteld.
De IGZ heeft de verbeterplannen van Monteverdi geaccordeerd en mij hierover geïnformeerd en geadviseerd voldoende vertrouwen te hebben dat er verbetering optreedt. In het kader van de verbeterplannen dient Monteverdi half januari 2011 een voortgangsrapportage aan te leveren. De IGZ gaat in het eerste kwartaal van volgend jaar weer op bezoek om het verbeterplan te toetsen. Afhankelijk van de uitkomsten van dit bezoek, zal de IGZ zo nodig verdere acties ondernemen. Bij melding van eventuele incidenten komt de IGZ overigens direct in actie.

De IGZ constateert op dit moment dat het personeel zeer welwillend is en dat er hard aan verbetering van de zorg wordt gewerkt. Ik vind het belangrijk om de mensen die hard werken om de zorg te verbeteren, te steunen en het vertrouwen te geven om de verbeteringen daadwerkelijk te realiseren. Monteverdi komt steeds in het nieuws, waarbij er ook naar incidenten wordt teruggegrepen die jaren geleden zijn gebeurd. Ik wil die incidenten niet bagatelliseren, maar er is destijds gedegen onderzoek gedaan naar bepaalde incidenten, waarbij justitie en de tuchtrechter zijn betrokken. Hierover is een uitspraak gekomen (seponering). Ik vind het jammer dat zowel de media en de politiek steeds herhaaldelijk teruggrijpen op incidenten die in het verleden bij Monteverdi hebben plaatsgevonden. Ik zie dit als een belemmering voor Monteverdi om de inmiddels gerealiseerde verbeteringen te tonen. In het bijzonder vind ik dit niet fair tegenover het personeel dat keihard werkt aan verbetering en hun best doen om goed voor de bewoners te zorgen. Er is gelukkig, in algemene zin, niet alleen maar van alles mis in de ouderenzorg. Er gebeuren ook veel goede dingen en gelukkig zijn er talloze zorginstellingen waar het wèl goed gaat. Ik zou graag zien, dat dit ook eens in de media en politiek de aandacht krijgt die het verdiend.
In de bewuste uitzending van Eén Vandaag zegt de SP te willen dat Monteverdi onder verscherpt toezicht van de IZG gesteld moet worden. Ik zie daar echter op dit moment geen aanleiding toe. De waarborgen voor de kwaliteit en veiligheid zijn op dit moment op voldoende niveau en voorts werkt men op basis van het verbeterplan hard verder. Het instellen van verscherpt toezicht is dan ook in dit geval niet proportioneel. Ik wacht voorts de voortgangsrapportage af die de IGZ begin volgend jaar over Monteverdi zal uitbrengen. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten,Hyllner