Gemeente Eindhoven

College kiest voor systeeminnovaties op belangrijke terreinen Door beleid en uitvoering op een andere manier te doen, kan er meer worden gedaan met minder geld. Deze zogenoemde systeeminnovaties krijgen op verschillende terreinen vorm en inhoud. Het gaat hierbij om de terreinen Vernieuwend welzijn (welzijn en WMO), armoede en re-integratie, cultuur, openbare ruimte, maatschappelijk vastgoed, de doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting en de Veiligheidsregio/Brandweer. Fundamenteel dingen anders doen, levert 21 miljoen euro op.

Systeeminnovatie rond minder bijstandsafhankelijkheid

Effectieve en efficiëntere re-integratie en meer inzet op preventie. Hiermee wordt voorkomen dat mensen (minder) afhankelijk worden van een uitkering. Door dit anders te organiseren, wordt de eigen kracht van mensen beter benut. Hiervoor wordt het participatiebudget gebruikt.

Systeeminnovatie Vernieuwend welzijn

De vraag centraal en meer gericht op de behoefte van de mensen. Hierdoor kan efficiënter worden gewerkt. Ook gaan de participatiegraad en sociale redzaamheid omhoog en doen meer mensen mee. Dit geldt ook voor voor- en vroegschoolse educatie. Dubbelingen in de uitvoering worden zichtbaar en verwijderd, waardoor er meer kansen komen. Dit kan echter niet zonder pijn voor de burgers. Dit leidt dan ook tot een flinke oplopende besparing tot 3,6 miljoen euro in 2015.

Systeeminnovatie Veiligheidsregio / Brandweer

Meer nadruk op preventie dan op repressie. Daardoor komt er meer ruimte aan de `voorkant' van het proces. Personeel kan in wijken of op straat worden ingezet voor een (brand)veilige samenleving, waarbij breder wordt gekeken dan alleen brandveiligheid. Dit geeft ruimte voor het (waar mogelijk en/of verantwoord) beter benutten van beschikbare mensen en middelen. Structureel levert dit vanaf 2015 bijna 1 miljoen euro op.

Systeeminnovatie cultuur

Meer met minder met flexibilisering als uitgangspunt. Er wordt bezuinigd op de basisfinanciering van instellingen en gebouwen en juist geïnvesteerd op programmering en het delen van faciliteiten. De middelen binnen cultuur worden gerichter ingezet op aanbod en activiteiten en niet op de stenen of de instellingen zelf. Functies vinden we belangrijker dan wie die functie aanbiedt, zoals bij de bibliotheek. Ook moet cultuur meer samenwerken met het sociale, ruimtelijke en economische domein.

Systeeminnovatie maatschappelijk vastgoed

Slimmer, anders en beter werken met maatschappelijk vastgoed. Efficiënter en effectiever gebruik door het herijken van het spilbeleid, doordecentralisatie van onderwijshuisvesting, (competentieontwikkeling) beheer maatschappelijk vastgoed en investeren in energiebesparende maatregelen. Het gemeentelijk vastgoed zal voor multifunctioneel gebruik worden ontwikkeld, zodat meerdere (maatschappelijke) organisaties hiervan gebruik kunnen maken. Dit levert oplopend tot 2015 jaarlijks 900.000 euro op.

Systeeminnovatie openbare ruimte

Het anders organiseren van onderhoud en inrichting van de openbare ruimte door bewoners meer zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Zeggenschap over onderhoud en inrichting openbare ruimte, inzet van Stadstoezicht (actie op hondenpoep of parkeeroverlast) en de activiteiten van van welzijnswerk. De invloed van bewoners wordt daardoor veel groter. Besparingen die uit de systeeminnovatie komen, worden weer teruggepompt in de openbare ruimte. En natuurlijk bepaalt ook hier weer voornamelijk de bewoners zelf waaraan dat geld wordt besteed. Het gaat er dus om dat de overheid weer mee kan doen met burgers: de 'inburgerende overheid'