Gemeente Eindhoven

College presenteert werkprogramma `Samen werkend aan morgen'

De komende jaren is een fors en ingrijpend pakket aan bezuinigingen nodig om de Eindhovense begroting duurzaam gezond te houden. In deze financieel zeer zware tijden krijgen zowel de stad als de organisatie te maken met flinke bezuinigingen.

Desondanks investeert de gemeente in een sociale en economisch sterke stad. Het college kiest voor structureel, blijvend en stevig investeren in onze economie als banenmotor, veiligheid en armoedebestrijding, en in kansen voor onze stad op het gebied van innovatie, design en duurzaamheid.

Dat staat in het werkprogramma `Samen werkend aan morgen', dat het college van burgemeester en wethouders op vrijdag 10 december heeft gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Bezuinigingen

Er is structureel minder geld te besteden. Vanuit het Rijk komt minder geld door de korting op het Gemeentefonds en het opdrogen van subsidiestromen. Daarnaast raakt het Eindhovens `tafelzilver' op; geen tijdelijke inkomsten door verkoop van NRE en het Grondbedrijf.

Ook staat in Eindhoven de financierbaarheid ter discussie door de grote binnenstedelijke opgaven, het dure onderhoud en de moeizame grondpositie. Het college wil die dingen mogelijk blijven maken die van belang zijn voor de toekomst van de stad en haar inwoners, bedrijven en instellingen.

Alleen de teruglopende Rijksgelden voor WMO en armoede zouden niet één-op-één worden opgevangen, stond in het coalitieakkoord `werken aan morgen'. Dit college vindt, naast armoedebestrijding en WMO, de maatschappelijke effecten van de korting op de preventieve veiligheidsmiddelen (Montfransgelden) en de middelen voor stedelijke vernieuwing van dusdanige impact dat deze niet worden doorvertaald.

Belangrijk is de opbrengst van systeeminnovaties, het fundamenteel slimmer, anders en beter aanpakken van bepaalde beleidsterreinen. Hiermee wil het college structureel 21 miljoen euro inzetten op meerdere prioriteiten. Het gaat hierbij onder meer om de terreinen welzijn en WMO, armoede en re-integratie, cultuur, openbare ruimte, maatschappelijk vastgoed en de Veiligheidsregio/Brandweer. In totaal bezuinigt de gemeente 56 miljoen euro in de komende vier jaar. De grootste bezuinigingspost is de eigen organisatie.

Investeringen

Het college maakt jaarlijks 26 miljoen euro vrij om blijvend te investeren in de stad. Er wordt flink geïnvesteerd in de economie als banenmotor, veiligheid en armoedebestrijding en in innovatie, design en duurzaamheid om de kracht van de stad te versterken. Er wordt gekozen voor versterking van het DNA van Eindhoven, sociale stad met toptechnologische kracht getoond met design en innovatie. Om de gevolgen van het bijna halveren van het participatiebudget op te vangen, zijn er vanaf 2014 extra middelen beschikbaar om mensen die op grote afstand van de arbeidsmarkt staan aan het werk te helpen, zodat ook zij mee kunnen doen. Al met al wordt er structureel en blijvend geïnvesteerd in onze stad, maar wel minder dan in de afgelopen jaren.

Eigen organisatie

De gemeentelijke organisatie wordt doelmatiger en doelgerichter ingericht. We zetten in op minder beleid en meer uitvoering. Dit leidt tot een kleinere organisatie met meer focus. De bedrijfsvoering wordt beter en slimmer. Daarbij past ook minder inhuur van derden, minder overhead en minder sector- en afdelingshoofden. Ook wordt er gekort op de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Opgesteld levert een bedrag van 22 miljoen euro op aan de eigen organisatie en door slimmer (systeeminnovaties) en minder intern te werken.

Samen met de stad

Het college heeft er voor gekozen om inwoners en partners in de stad te betrekken bij de keuzes voor de stad. Zo zijn er veel van de ideeën van inwoners, partners en de eigen organisatie opgenomen in het investerings- en bezuinigingspakket. Gebruik maken van de kennis, kunde en kwaliteit van inwoners en partners (instellingen, verenigingen en bedrijven) staat centraal bij de besturingsfilosofie die dit college voor ogen heeft. Dat blijkt onder meer uit de wijze waarop burgerparticipatie wordt vormgegeven en burgers zeggenschap krijgen in hun eigen wijk.

Meer informatie over werkprogramma college

College kiest voor systeeminnovaties op belangrijke terreinen

Veel ideeën uit de stad en de ambtelijke organisatie in werkprogramma

Hoofdpunten werkprogramma college 'Samen werken aan de toekomst'

collegeprogramma Samen werkend aan morgen

Gemeenteraad organiseert hoorzitting bezuinigingen