Gemeente Tilburg

Persbericht
10 december 2010

Tilburgers zijn erg betrokken bij hun buurt

De inwoners van Tilburg voelen een grote betrokkenheid bij hun woon- en leefomgeving. De vier Tilburgse woningcorporaties, WonenBreburg, TBV Wonen, Tiwos en 't Heem hebben samen met de gemeente Tilburg een enquête gehouden over de leefbaarheid in de stad. Ruim 43.000 huishoudens zijn in september benaderd. Bijna 40% van de benaderden, heeft de vragenlijst ingevuld.

Prettig wonen betekent niet alleen een goede woning. Ook de omgeving bepaalt het woonplezier sterk. De corporaties en de gemeente willen graag werken aan een goede leefomgeving en zijn daarom geïnteresseerd in wat huurders en woningeigenaren als prettig of minder prettig ervaren aan hun buurt. Welke zaken bepalen de leefbaarheid van een wijk en wat zijn de huidige knelpunten? Als duidelijk is welke knelpunten een buurt kent, kunnen de corporaties en de gemeente samen met de bewoners actief werken aan verbetering.

Monitor

In 2004 en 2007 werd eenzelfde onderzoek gehouden. Nu het onderzoek voor de derde keer is verricht en de deelname wederom zo hoog is, kunnen de resultaten goed met elkaar worden vergeleken. Op basis van de verschillen wordt gekeken in welke buurten acties ondernomen kunnen worden om de leefbaarheid te verbeteren. Ook wordt gekeken of de beleving is verbeterd in de buurten waar de afgelopen jaren leefbaarheidsmaatregelen zijn uitgevoerd.

Resultaten 2010

De resultaten van het recente leefbaarheidsonderzoek zullen eind dit jaar in een rapportage zijn verwerkt. In maart bespreken de Tilburgse woningcorporaties en de gemeente met de bewoners en maatschappelijke organisaties de uitkomsten van het onderzoek. Indien nodig worden er dan afspraken gemaakt over gerichte leefbaarheidsmaatregelen. Iedere drie jaar zal het leefbaarheidsonderzoek worden herhaald, zodat de resultaten van de inspanningen op het gebied van leefbaarheid over een langere periode gevolgd kunnen worden.

Om deelname te stimuleren zijn onder de deelnemers 20 cadeaubonnen verloot van EUR 50, De prijswinnaars zijn inmiddels bekend en worden benaderd.

---