Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 10 december

Alkmaar, 10-12-2010 o 14.00 uur

Gezochte man loopt tegen de lamp bij verlichtingscontrole

Alkmaar, donderdag 9 december 2010.

Rond 20.30 uur hield de politie tijdens een verlichtingscontrole op het Scharlo een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan omdat hij zonder licht fietste. Hij kon zich niet identificeren en daarom moest hij mee naar het bureau. Al snel bleek dat het hier ging om een verdachte die nog gezocht werd. Hij zou in 2006 een inbraak in een woning in Alkmaar hebben gepleegd waarbij een geldbedrag was buitgemaakt. De fiets waarop hij reed is vermoedelijk ook van diefstal afkomstig. De man is opgesloten in een politiecel in verband met een nader onderzoek.

Fietsverlichtingscontrole

Alkmaar, 9 december 2010.

Zoals hierboven vermeld hield de politie een fietsverlichtingscontrole op het Scharlo tussen 18.30 en 21.00 uur. Daarbij werden 29 fietsers bekeurd omdat ze geen of onvoldoende verlichting hadden. Met de huidige weersomstandigheden is het extra van belang dat fietsers opvallen in het verkeer. De wetgeving is aangepast waardoor het ook is toegestaan om losse (niet knipperende) lampjes te voeren. Een bekeuring kost tussen de 17 en 35 euro.

Drankrijder

Den Helder, donderdag 9 december 2010.

Een politiebiker op de Bassingracht zag rond 21.00 uur een 57-jarige man uit Den Helder met te hoge snelheid over de gracht rijden. De man werd staande gehouden. Hij bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. De biker kreeg assistentie van collegas die met een blaasapparaat een ademtest afnamen. Hierna moest de automobilist mee naar het bureau omdat hij boven de streep blies. Aan het bureau blies de man 540 ug/l bij de ademanalyse (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Drie beginnend bestuurders lopen tegen de lamp

Den Helder, vrijdag 10 december 2010.

Rond 01.00 uur werd op de Kanaalweg een 22-jarige automobilist uit Den Helder aangehouden op verdenking van drankgebruik. Aan het bureau blies deze beginnend bestuurder 215 ug/l (tot 90 toegestaan). Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Zwaag, vrijdag 10 december 2010.

Rond 00.40 uur werd een 24-jarige automobilist uit Zwaag gecontroleerd op de Koewijzend. De man had alcohol gedronken en moest mee naar het bureau. De ademanalyse wees uit dat hij 285 ug/l in zijn adem had (tot 90 toegestaan). Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Hoorn, vrijdag 10 december 2010.

Op het Keern liep een 23-jarige automobilist uit Medemblik rond 02.30 uur tegen de lamp bij een controle. Hij blies als beginnend bestuurder 250 ug/l (tot 90 toegestaan) en kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Vrouw maakt amok in bibliotheek

Hoorn, donderdag 9 december 2010.

Rond 16.00 uur hielden agenten in de openbare bibliotheek aan de Huesmolen een 39-jarige vrouw uit Hoorn aangehouden omdat ze overlast veroorzaakte.

De vrouw had gespuugd op de grond, luid gepraat, gescholden en tilde computerapparatuur op om het hardhandig op tafel terug te zetten. Ze was geïrriteerd geraakt doordat andere mensen naar haar keken terwijl ze computerde.

Op het verzoek om te vertrekken reageerde ze verward. Toen de agenten haar aanhielden begon ze te schoppen en te slaan waarna ze haar met moeite konden overmeesteren. De vrouw is in de loop van de middag gehoord nadat ze was gekalmeerd. Ze had spijt van haar gedrag en gaat hulp zoeken bij haar huisarts. Ze is met een proces-verbaal wegens huisvredebreuk en verzet tegen de politie in de loop van de avond heengezonden.

Helers fiets aangehouden

Den Helder, donderdag 9 december 2010.

Rond 17.00 uur hielden agenten op de Koningstraat een 18-jarige man uit Den Over aan als verdachte van heling van een grijze damesfiets. Het slot was met behulp van een loper geopend en de verdachte verklaarde dat hij de dure fiets voor een paar tientjes had gekocht van een onbekend gebleven iemand. De fiets is in beslag genomen voor verder onderzoek en tegen de verdachte is een proces-verbaal opgemaakt.

Twee jongen laten gestolen snorfiets achter

Oterleek, donderdag 9 december 2010.

Rond 17.15 uur kwamen agenten op de Dorpsstraat twee jongens tegen op een snorfiets voor invaliden. Het was een snorfiets waar je een rolstoel voorop kan zetten. Bij het zien van de agenten liet het duo het voertuig achter en renden ze weg. Ze konden na een korte achtervolging te voet worden achterhaald en aangehouden.

Het ging om twee jongens van 16 jaar uit Oterleek. Ze hebben het voertuig op 8 december meegenomen uit een afgesloten fietsenhok van een instelling aan de Roze Flamingo in Heerhugowaard. Tegen het duo wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

Warmenhuizen, donderdag 9 december 2010.

Tussen 15.00 en 17.30 uur is op de Kanaalweg een snelheidscontrole gehouden. 12 overtreders werden staande gehouden en bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 78 km/u.

Verlichtingscontrole

Heerhugowaard, donderdag 9 december 2010.

Tussen 19.00 en 21.00 uur heeft de politie op de Stationsweg elf fietsers bekeurd omdat de verlichting niet in orde was. Met de huidige weersomstandigheden is het extra van belang dat fietsers opvallen in het verkeer. De wetgeving is aangepast waardoor het ook is toegestaan om losse (niet knipperende) lampjes te voeren. Een bekeuring kost tussen de 17 en 35 euro.

Auto tegen boom wegens gladheid

Heiloo, vrijdag 10 december 2010.

Rond 08.25 uur botste een 37-jarige automobiliste uit Heiloo op de Ypesteinerlaan tegen een boom. Door gladheid was de vrouw in een bocht de macht over het stuur van haar auto kwijtgeraakt. In haar auto zat ook haar 6-jarige dochter. Beiden werden ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis. De auto raakte zwaar beschadigd.

Politievoertuigen van de toekomst bekend (tevens homepagebericht)

Alkmaar, donderdag 9 december 2010.

Gistermiddag is officieel bekend geworden welke leveranciers de politievoertuigen van de toekomst de komende acht jaar gaan leveren. Deze voertuigen worden gestandaardiseerd en voorzien van de basissystemen als mobilofoon, carkit en routenavigatie. Daarnaast worden ze geschikt gemaakt voor het mobiele werken en op termijn uitgerust met moderne toepassingen als locatiesystemen (GPS), nummerplaatherkenning, camerasystemen en het opvragen van gegevens uit politiesystemen. Op die manier kan de politie het werk straks nog beter vanuit het voertuig uitvoeren.

Alle Nederlandse politievoertuigen zijn straks gestandaardiseerd. Dit betekent dat er één merk politieauto, één merk politiebus en één merk politiemotor is. Dit komt de eenduidigheid voor het publiek ten goede. Voor de politieautos en de bussen zal het merk Volkswagen de voertuigen gaan leveren. Voor de motoren is dat BMW.

De voordelen

Mevrouw A. Rietstra, korpschef Politie Noord-Holland Noord, is namens de Raad van Korpschefs verantwoordelijk: De aanbesteding is een zorgvuldig proces geweest. Zowel de voertuigen, de op -en inbouw van de apparatuur als het onderhoud vallen binnen dezelfde gunning. We stellen andere eisen aan de voertuigen om beter uitgerust te zijn voor de toekomst. Daarnaast worden de voertuigen straks sleutelklaar opgeleverd, wat veel voordelen oplevert: tijdswinst, minder administratieve procedures, kortere lijnen en direct inzetbare politievoertuigen op voorraad. Kortom, een grotere efficiencyverbetering. Omdat dit een investering vereist van de leveranciers, is de aanbesteding deze keer voor acht in plaats van voor vier jaar gegund. Bovendien zijn de ontwikkelingen die er nog gaan komen beter te realiseren in acht jaar. Hier zijn beide partijen bij gebaat.

Partners

De veiligheidsregios (brandweer en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) zijn partners van de politie in deze aanbesteding. Het gaat hierbij om de ondersteunende voertuigen van de veiligheidsregio. In totaal gaat het om ongeveer 13.000 voertuigen in een periode van acht jaar tijd, kortom ruim 1.500 voertuigen per jaar. Denk aan personenautos (vier modellen variërend in omvang), bedrijfswagens (twee soorten busjes) en motorfietsen (voor wijk- en verkeerssurveillance). Voor de speciale voertuigen, zoals de ME-bussen, bussen voor de Forensische Opsporing, en voertuigen voor het vervoeren van honden, is een aparte aanbesteding nog gaande.

Hightech

Mevrouw A. Rietstra: We moeten nog enkele punten afstemmen met de leveranciers, maar het ziet ernaar uit dat de eerste politievoertuigen vanaf medio 2011 worden geleverd. Ze zijn dan klaar om de komende jaren te worden toegerust met nieuwe systemen. Op die manier zetten we een grote stap richting de toekomst waarin de politie is voorzien van hightech autos die agenten optimaal ondersteunen bij hun werk op straat.

Bekeuring in verband met illegaal vuurwerk

Hippolytushoef, donderdag 9 december

Op donderdagmorgen kreegeen 21-jarige man uit Hippolytushoef een bekeuring in verband met het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. Op basis van binnengekomen informatie stelde de politie een onderzoek in in een woning aan de Kremersweg in Hippolytushoef. Hier werden nitraat rotjes, strijkers en kanonslagen aangetroffen. Het gaat hierom om illegaal zwaar vuurwerk dat in Nederland niet gebruikt of verkocht mag worden. Ook trof de politie verschillende busjes met traangas en pepperspray aan. De goederen werden in beslag genomen. De verdachte kreeg een proces-verbaal.