Siemens

Persbericht

201012. 361

Den Haag, vrijdag 10 december 2010

Bedieningspanelen voor geavanceerde visualiseringstaken in ruwe industriële omgevingen

Siemens heeft aan haar assortiment Simatic HMI bedieningspanelen een nieuwe serie high performance-schermen toegevoegd. Deze bieden een geïntegreerde functionaliteit voor geavanceerde taken op het gebied van visualisering. De Simatic HMI Comfort Panels zijn leverbaar in touchscreen-uitvoering, maar ook voor bediening via druk toetsen telkens in de displaydiagonalen 4, 7, 9 en 12 inch. Varianten in 15- tot 22-inch-uitvoering zijn in voorbereiding. De paneelserie wordt geconfigureerd met de engineering-software Simatic WinCC V11 van het nieuwe Totally Integrated Automation Portal. De Simatic HMI Comfort Panels zijn ontworpen voor toepassing in ruwe industriële omgevingen. Ze zijn voorzien van heldere, contrastrijke kleurendisplays in breedbeeld-formaat met LED-achtergrondverlichting. Dit biedt de gebruiker in vergelijking tot conventionele displays tot 40% meer visualiseringsoppervlak en daarmee dus betere weergavemogelijkheden, ook als het om complexe bedieningsbeelden gaat. De nieuwe Simatic HMI Comfort Panels vormen een aanvulling op de bekende Simatic HMI Basic Panels, een serie schermen voor toepassingen in het lagere performance-bereik.

De LED-achtergrondverlichting van de nieuwe Simatic HMI Comfort Panels is tot 100 procent dimbaar. Dat bespaart energie en biedt gelegenheid om de helderheid van het display aan te passen aan de betreffende applicatie, wat bijvoorbeeld bij toepassing in de scheepsbouw een belangrijk punt is. Daarnaast kan het energieverbruik ook via het gestandaardiseerde Profienergy-protocol worden teruggedrongen. Dat is mogelijk door het centraal, gecoördineerd uitschakelen van niet benodigde energieverbruikers en de registratie van energiemeetwaarden. Zo kunnen de displays van de Simatic HMI Comfort Panels ook bij korte pauzes al worden uitgeschakeld, om het energieverbruik te beperken. De hoge performance van de schermen zorgt voor korte refreshtijden bij de beeldopbouw. Daarmee kan de gebruiker snel op de actuele installatietoestand reageren. Alle Simatic Comfort Panels zijn uitgerust met interfaces voor Profinet- en Profibus-netwerken, alsmede voor de aansluiting van USB-randapparatuur.

Dankzij twee SD-kaarten bieden de Simatic Comfort Panels zonder additionele USP (onderbrekingsvrije stroomvoorziening) volledige bescherming tegen nulspanning. Daarmee zijn zowel de data in het interne geheugen als ook het archief en de recepturen beveiligd tegen stroomuitval. Nieuw zijn de mogelijkheden van systeemdiagnose in verband met Simatic-controllers. Diagnose-informatie waar altijd een programmeerapparaat voor nodig was, kan nu via het Simatic Comfort Panel worden uitgelezen. Projecten worden via Profinet, Profibus of standaard USB-kabels geladen. Alle scherm-instellingen worden meteen al bij de configuratie uitgevoerd. Dit voorkomt dat er additionele instellingen op het apparaat moeten worden uitgevoerd en maakt de inbedrijfstelling eenvoudiger. Alle gegevens worden opgeslagen op een systeemkaart in het apparaat, die voor de eenvoudige project-transfer kan worden gebruikt.

De layout van de toetsvarianten komt overeen met die van mobiele telefoons en maakt een intuïtieve, snelle invoer mogelijk. Alle functietoetsen hebben LED-verlichting. De gebruiker wordt bij de bediening ondersteund door visuele signalen op de betreffende toetsen. Voor extra zekerheid zorgt de tactiele feedback bij het indrukken van de toetsen. De touchscreen-varianten kunnen in portrait-formaat worden geïnstalleerd, zodat ze kunnen worden gebruikt voor applicaties waarbij de installatieruimte beperkt is. De Simatic Comfort Panels die uitgevoerd zijn in 7 inch of groter hebben een long-life aluminium spuitgiet-behuizing. De schermen zijn goedgekeurd voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen en in de scheepsbouw.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technologies, Robert Vincente Telefoon: +31 (0)70 333 1353
E-mail: robert.vincente@siemens.com
Internet: http://www.www.siemens.nl/industry/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com