Ministerie van Buitenlandse Zaken

neemt Mensenrechtentulp in ontvangst

Bertha Oliva neemt Mensenrechtentulp in ontvangst

Nieuwsbericht | 10 december 2010

`U hebt ongekende moed getoond. Ik wens iedereen die onder repressie gebukt gaat de vrijheid toe die u zo hard hebt bevochten.' Dit zei minister Rosenthal vandaag tegen Bertha Oliva de Nativí uit Honduras, aan wie hij vandaag de Mensenrechtentulp 2010 overhandigde.

Zij kreeg de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering voor haar jarenlange strijd voor de rechten van verwanten van mensen die tussen 1979 en 1989 verdwenen in Honduras.

De jury koos haar uit ruim 170 voorgedragen kandidaten. Na de arrestatie en verdwijning van haar echtgenoot in 1981 richtte Bertha Oliva met andere vrouwen die hun geliefden verloren in 1982 COFADEH op (Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras). Zij zochten gerechtigheid en compensatie voor de families van 184 dissidenten die tussen 1979 en 1989 zonder enig spoor uit hun leven verdwenen.

`De Nederlandse regering wil mensenrechtenverdedigers die grove mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen, die opkomen voor fundamentele vrijheden, blijven ondersteunen', aldus minister Rosenthal.

Bertha Oliva kreeg het bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp en een bedrag van 10.000 euro. Bovendien kan zij een voorstel indienen ter waarde van 100.000 euro voor een project dat bijdraagt aan haar werk als mensenrechtenverdediger.

Bertha Oliva de Nativí

Zie ook


* Toespraak minister Rosenthal
PDF bestand - 59 Kb

Zie het origineel