Gemeente Breda

Breda sluit campagne '10 voor â¬nergie' feestelijk af

Op vrijdag 10 december is de campagne 10 voor â¬nergie afgesloten.

Deze vond in Breda tien weken lang plaats als onderdeel van een regionale campagne.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur heeft daarbij prijzen uitgereikt aan Bredase inwoners die een ingevulde campagneposter achter hun raam hadden hangen of meededen aan een puzzel in de energiekrant die huis aan huis verspreid is.

Â

Wethouder Willems: âMet deze campagne hebben we onze inwoners uitgedaagd om flink op energie te besparen. Energiebesparing zorgt voor een gezonde toekomst voor iedereen, voor een lagere energierekening en voor meer comfort en veiligheid. Ik hoop van harte dat de campagne iets losgemaakt heeft bij onze inwoners op dit punt.â

Â

Het ging om een regionale campagne waaraan elf gemeenten tien weken lang hebben meegedaan. Het draaide daarbij vooral om gedragsverandering bij zowel huurders als huiseigenaren. Met gedragsmaatregelen kun je circa 10 % besparen op je energierekening.

Â

De kern van de campagne bestond uit een lijst met eenvoudige energiezuinige acties zoals, spaarlampen gebruiken, verwarming graadje lager zetten, energiezuinige apparatuur gebruiken, radiatorfolie aanbrengen en dergelijke. Tijdens de campagne is een energiekrant huis aan huis verspreid, was een (reizende) tentoonstelling over energiebesparing te bekijken, is een Energiemarkt gehouden, kon men deelnemen aan een workshop over isoleren en werd gebruik gemaakt van een website vol met tips en aanbiedingen.

Bedrijven en woningbouwcorporaties hebben daarbij een bijdrage geleverd in de vorm van publiciteit of aanbiedingen.

Â

In Breda hebben ruim 200 mensen de speciale informatiemarkt in het Stadskantoor bezocht. Zij hebben in totaal 764 acties ondernomen, zo blijkt uit de formulieren die bezoekers van de informatiemarkt ingevuld hebben. Radiatorfolie aanbrengen is de meest populaire actie van de tien acties die op de posters vermeld staan. Ruim 11.500 mensen hebben de website van de campagne bezocht.

Â

Tien inwoners hebben een excursie voor twee personen naar de Amercentrale gewonnen. De familie Aarts uit Prinsenbeek was één van de prijswinnaars van een puzzel in de energiekrant en won een watersbesparende douche-installatie. Tenslotte is onder de prijswinnaars ook nog een touchlamp op zonne-energie verloot.

Â

Â

Breda, 10 december 2010