Ingezonden persbericht


Datum: 11 november 2010 | Leiden | Tentoonstelling in het SieboldHuis

Hokusai 250

Van vrijdag 10 december t/m zondag 16 januari 2011 en van vrijdag 21 januari t/m zondag 27 februari 2011

Hokusai, ongetwijfeld de bekendste Japanse kunstenaar, werd 250 jaar geleden geboren in Edo (het huidige Tokyo). Een uitgelezen kans voor Japanmuseum SieboldHuis om een grote tentoonstelling aan hem te wijden. Zijn belangrijkste compositie De grote golf werd wereldberoemd en hij brak daarmee door als internationaal kunstenaar wiens werk ook als inspiratie diende voor westerse impressionisten als Renoir, Monet en voor Debussy in zijn compositie La mer.

Wat weinigen beseffen is dat de grote series landschapsprenten pas ontstonden toen Hokusai (1760-1849) al meer dan 70 jaar oud was. Hij had daarvoor ook al een rijk oeuvre geschapen, dat echter veel minder bekend is. Hij ontwierp duizenden prenten voor amateurdichters en hun clubs, leverde meer dan duizend illustraties bij zo'n 35 romans en produceerde hij zijn meest omvangrijke werk, de Hokusai manga. De laatste is een reeks van tien boekjes die tussen 1814 en 1819 uitkwam en als tekenvoorbeeld diende zodat iedereen zich zijn tekenstijl eigen kon maken. Zijn stijl werd niet alleen overgenomen door Japanse kunstenaars, maar vond ook gretig aftrek in de westerse kunstenaarswereld van de 19e eeuw. Tegenwoordig staat hij bekend als de meest beroemde Japanse kunstenaar wiens prenten als definitie voor de Japanse prentkunst dienen.

Philipp Franz von Siebold, die van 1823 tot 1829 in Japan verbleef, had ook een ontmoeting met Hokusai. Hij nam meerdere prenten en boekjes van hem mee, die van zeer hoge kwaliteit zijn. In de tentoonstelling Hokusai 250 kan men deze zeldzame exemplaren bezichtigen, samen met andere hoogtepunten uit zijn oeuvre waarvan vele stukken die nog nooit eerder in Nederland te zien waren.

De tentoonstelling is te bezichtigen in twee delen: het eerste deel loopt van vrijdag 10 december t/m 16 januari, het tweede deel van vrijdag 21 januari t/m zondag 27 februari 2011. Het verdient aanbeveling beide gelegenheden te gaan zien.

Bij de tentoonstelling worden speciale lezingen en rondleidingen georganiseerd. Meer informatie hierover vindt u op onze website: http://www.sieboldhuis.org.

Hokusai 250.
Van 10 december t/m 16 januari 2011
en van 21 januari t/m 27 februari 2011 in het SieboldHuis.

----------
Noot voor de redactie: