Ingezonden persbericht


Persbericht
8 december 2010

Getuigenissen van een aanpak die werkt
Portrettenboek Rechtop! verschenen

Deze week verschijnt het boek 'Rechtop!, verhalen over meedoen'. Het zijn veertien persoonlijke, intense, indringende en vooral unieke verhalen. Met als rode draad de positieve wending die deelname aan het Deventer project Rechtop! aan hun leven gaf: 'Ik heb mijn leven weer terug', 'Rechtop! is mijn redding geweest'. 'Ik overleef niet meer, maar ik leef'. Het eerste exemplaar van het portrettenboek wordt op vrijdag 10 december om 15 uur door Gerrit Kok (ambassadeur Rechtop!) uitgereikt aan wethouder sociale zaken en zorg Margriet de Jager.

Teveel mensen staan aan de kant, hebben weinig contacten, voelen zich eenzaam en van weinig nut. Rechtop! wil mensen gelukkiger en gezonder maken en stimuleert daarom het 'meedoen'. De deelnemers zelf brengen ideeën in en zetten deze om in concrete activiteiten. Er wordt direct aangesloten bij individuele wensen en behoeften. Zo ontstaat dé drive om mee te doen, om sterker te worden. De motivatie komt dan werkelijk uit de deelnemer zelf. Door actief betrokken te zijn, mensen te ontmoeten en activiteiten te ontplooien, komt het vertrouwen in zichzelf en in de omgeving terug. Successen worden ervaren, men komt in een positieve spiraal en gaat weer in de eigen mogelijkheden, kwaliteiten en kracht geloven. Betaald werk is daarbij nooit een doel, maar wel regelmatig het resultaat!

Unieke aanpak
De aanpak is uniek en een prachtig voorbeeld van echt 'vraaggestuurd werken'. Rechtop! is van en voor Deventenaren. Omdat 'meedoen' voor ieder anders is, kent Rechtop! geen vaste methodieken, maar biedt zij individueel maatwerk. Door de brede, integrale en vraaggestuurde aanpak is Rechtop! de afgelopen jaren gegroeid tot een echte beweging. De aanpak is zo opvallend dat veel andere gemeenten interesse hebben in de Deventer aanpak.

Verbinden maakt sterker
Meedoen aan Rechtop! betekent persoonlijk groeien en groei van de stad. De gemeente Deventer neemt een bescheiden rol en houdt zich bewust op de achtergrond. De samenleving blijkt zelf in staat dé hoofdrol te spelen. Ook omdat mensen die zijn afgehaakt, niet eenvoudig te verleiden zijn door de overheid. Rechtop! maakt gebruik van het talent in de stad van burgers, organisaties en bedrijven. Door deze onderling te verbinden ontstaan veel unieke mogelijkheden.

Economische voordelen
Mensen zijn gelukkiger en maken daardoor minder gebruik van hulpverlening, financiële ondersteuning en zorg. Zo biedt Rechtop! ook een economische bijdrage aan de samenleving.

Noot voor de redactie,