Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT
10 december 2010

Slimmer gebiedsbeheer zorgt voor een hogere kwaliteit tegen lagere kosten JCDecaux: gemeenten kunnen fors besparen met integraal haltebeheer

Gemeenten kunnen forse besparingen realiseren door slimmer gebiedsbeheer. Dat heeft Chiel de Wit, Directeur Externe Betrekkingen van JCDecaux gisteren gezegd tijdens het Nationaal Congres Openbare Ruimte. Door marktpartijen de regie te geven over specifieke beheersgebieden, bijvoorbeeld rondom een OV-halte, kunnen de beheerskosten met tot wel 40% omlaag en kan het kwaliteitsniveau omhoog. Omdat er ook minder verkeersbewegingen nodig zijn is een dergelijke oplossing bovendien duurzamer.

Marktleider JCDecaux levert en beheert al meer dan 40 jaar abri's, in ruil voor reclame-exploitatie. Dit concept heeft de afgelopen decennia de gemeenten veel geld bespaard en heeft de kwaliteit van de openbare ruimte aanzienlijk verbeterd. Volgens De Wit kunnen gemeenten nu een stap verder gaan door niet alleen de levering en verzorging van de abri aan de markt over te laten, maar het gehele (duurzame) beheer van de openbaar vervoerhalte. Vergelijkbare concepten zijn denkbaar met (de aanleg en) het beheer van bijvoorbeeld speeltuinen en winkelstraten.

Op dit moment zijn de stadsregio's en provincies verantwoordelijk voor het OV, en gemeenten voor de openbare ruimte. Tegelijkertijd is er geen duidelijke definitie van de gewenste kwaliteit en weinig tot geen afstemming tussen beheerders onderling. Dat leidt er volgens De Wit toe dat de zwakste schakel bepalend is voor het kwaliteitsniveau en beheerders bij problemen vaak naar elkaar (ver)wijzen. De slechte afstemming leidt bovendien tot een overdaad aan voertuigbewegingen, deels ook omdat teveel instanties zijn betrokken bij de kwaliteitscontrole.

Publiek-private samenwerking
De Wit pleitte daarom voor één gebiedsbeheerder, die vanuit een sterke regierol verantwoordelijkheid kan nemen voor verschillende soorten objecten. Door een publiek-private samenwerking op te starten met een exploitant kan de gemeente gedeeltelijk terugtreden en dat leidt tot lagere beheerkosten. De Wit: "De gemeente markeert de halte en/of het beheersgebied en definieert het kwaliteitsniveau. Daarna is het aan de exploitant om, al dan niet in samenwerking met andere marktpartijen en/of gemeentelijke diensten, te komen tot integraal haltebeheer met heldere afspraken omtrent beheer, logistiek en rapportage." Dit innovatieve model van integraal haltebeheer heeft een aantal grote voordelen, aldus de JCDecaux-directeur. "Het is veel goedkoper, maar ook veel overzichtelijker: de gemeente is niet langer afhankelijk van diverse partijen met verschillende contracten en agenda's. Er is één exploitant die verantwoordelijk is voor het handhaven van het kwaliteitsniveau van het gebied en die beschikt over alle benodigde bevoegdheden en middelen. Omdat door een betere regie ook de mobiliteitsbehoefte sterk afneemt leidt een dergelijke aanpak bovendien tot een flinke CO2-reductie. Alles bij elkaar levert dat een meetbare kwaliteitsverbetering op."

Win-win situatie
Overdracht van beheerstaken aan de exploitant leidt tot een lagere afdracht. Dit wordt volgens De Wit echter ruimschoots gecompenseerd door de toename van (investeringen in) de kwaliteit van de openbare ruimte. "Voor onszelf sprekend: JCDecaux is een gezond bedrijf, dat ook in deze tijd bereid en in staat is te investeren in de openbare ruimte. Integraal haltebeheer leidt tot een win-win situatie, vooropgesteld dat er bij zowel de gemeente als de exploitant er wil tot samenwerken is en er heldere afspraken worden gemaakt over het gewenste kwaliteitsniveau, de beschikbare middelen en de besparingsdoelstellingen. Dat stelt de exploitant in staat om maatwerk te leveren."

JCDecaux heeft inmiddels bij diverse gemeenten een concreet voorstel voor integraal haltebeheer neergelegd. De Wit: "We zien dit echt als de toekomst. Intelligent gebiedsbeheer levert een wezenlijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de openbare ruimte en de beleving ervan."

Voor meer informatie: www.jcdecaux.nl

(einde bericht)

Trefwoorden:
JCDecaux, gemeente, integraal haltebeheer, abri, Mupi®, bushalte, openbaar vervoerm openbare ruimte, Chiel de Wit, duurzaam, Congres Openbare Ruimte, gebiedsbeheer.

Hyperlinks
JCDecaux: http://jcdecaux.nl
Persruimte JCDecaux: http://jcdecaux.nl/overjcdecaux_nieuws.html



Ingezonden persbericht