Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 december 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over incest binnen migrantengemeenschappen


* Hebt u kennisgenomen van het boek "Een meisje voor dag en nacht"waarin een meisje vertelt over haar incest ervaring? 1


* Bent u bekend met dit verschijnsel en de impact die het heeft op de slachtoffers? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er die specifiek gericht zijn op de hulpverlening van incestslachtoffers?


* Deelt u de mening dat er binnen de migrantengemeenschappen zoals Marokkaanse, Turkse en andere allochtone groepen, een grote taboe heerst in het bespreekbaar maken van incest en dat slachtoffers hierdoor vaak jarenlang met een geheim blijven lopen? Wat is volgens u aan beleidsmaatregelen mogelijk en nodig om dit stilzwijgen te doorbreken?


* Bent u ervan op de hoogte dat slachtoffers van incest uit allochtone groepen vaak niet adequaat worden geholpen omdat de hulpverlening weinig kennis en deskundigheid in huis heeft over de specifieke situatie waarin deze slachtoffers verkeren? Zo ja, wat moet er volgens u gebeuren om de hulpverlening zoals GGZ instellingen toegankelijk te maken en ervoor te zorgen dat zij de juiste kennis en deskundigheid hebben zodat zij de juiste hulp kunnen bieden?


* Klopt het dat de opvang specifiek gericht op slachtoffers van seksueel geweld of eergerelateerd geweld, namelijk Zahir en Eva, nog steeds geen toezegging hebben over hun toekomstige financiering?


* Deelt u de mening dat kennis en deskundigheid cruciaal zijn om slachtoffers van seksueel misbruik zoals deze incest slachtoffers goede hulp te kunnen bieden? Klopt het dat het laatste onderzoek dat gedaan is naar incestervaringen in Nederland uit 1985 stamt?


* Bent u bereid een onderzoek in te stellen naar seksueel geweld binnen migrantengezinnen naar het voorbeeld van het eerdere onderzoek van Nel Draijer, zodat inzicht bestaat in de omvang en aard van dit soort geweld en op basis hiervan beleidsmaatregelen kunnen worden genomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe en wanneer?


1. Boek "Een meisje voor dag en nacht". Renate van der Zee, april 2010