Grootste studentenprotest sinds de jaren `90


AMSTERDAM, 20101210 -- Vandaag gaan studenten in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen protesteren tegen de bezuinigingen en voor investeringen op het Hoger Onderwijs. De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest noemt de verwachte opkomst op de Dam in Amsterdam historisch hoog: "Als zoveel studenten komen protesteren dan maken ze zich écht zorgen over de toekomst van het Hoger Onderwijs. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo".

Volgens de Amsterdamse studentenvakbond ASVA studentenunie zijn studenten geschrokken en heerst er veel onrust over de kabinetsmaatregelen. ASVA-voorzitter Lodewijk Berkhout: "De hogescholen en universiteiten krijgen al jaren steeds minder geld per student. De gevolgen worden steeds zichtbaarder, de onderwijskwaliteit daalt. Studenten vinden het onrechtvaardig om meer te moeten betalen voor deze kaalslag". Volgens de studenten zakt Nederland al jaren op de internationale lijstjes waarin universiteiten internationaal vergeleken worden en daarom zou er juist geïnvesteerd moeten worden in onderwijs en onderzoek.

Berkhout verwacht 5.000 studenten op De Dam: "Facebook is daarvoor een belangrijke indicator, maar het is vooral de hulp van alle verenigingen die de opkomst hoog maakt. De hele dag worden hier flyers en posters opgehaald, iedereen stuurt mails en plaatst oproepjes op hun website". Op het kantoor van ASVA, door de studenten tijdelijk bestempeld als `Het Hoger Onderwijs Crisiscentrum', wordt ook gewerkt aan een inhoudelijk programma. Berkhout: "Kamerleden van de PvdA, de SP, Groenlinks en de VVD, de collegevoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, de Algemene Onderwijsbond en een aantal studenten zullen zich vrijdag tot de menigte op De Dam richten". Daarnaast zal er muziek zijn van het Sweelinck orkest en het bandje Goeiemiddag.