ChristenUnie Overijssel stelt kandidatenlijst Statenverkiezingen vast


Vernieuwing in fractie

ZWOLLE, 20101210 -- De Provinciale Unievergadering van de ChristenUnie in Overijssel heeft op 9 december haar kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen 2011 vastgesteld. De partij zet daarmee in op vernieuwing binnen de fractie.

De Unievergadering in Ommen koos Jan Westert uit dezelfde plaats als lijsttrekker voor deze verkiezingen. Westert was ook voorzitter van de commissie die verantwoordelijk was voor het opstellen van het verkiezingsprogramma 2011-2015. Dat werd tijdens dezelfde vergadering vastgesteld.

Vernieuwing

De door de selectiecommissie voorgestelde kandidaten staan voor `vernieuwing en verjonging', maar ook voor `samenwerking en kwaliteit'. De Unievergadering stemde hiermee in en koos bewust kandidaten `voor de toekomst' - kandidaten die ook bij de Statenverkiezingen van 2015 nog mee kunnen en willen doen.

Fractieleden

Voor vier van de vijf zittende fractieleden betekent dit zeer waarschijnlijk het einde van hun Statenlidmaatschap. Twee van de huidige leden staan op een niet direct verkiesbare plaats, terwijl twee andere leden helemaal niet meer op de kandidatenlijst staan. Alleen Marjan van der Bent uit Witharen staat op een verkiesbare plaats, direct onder lijsttrekker Westert.

Kandidatenlijst

Op de kandidatenlijst volgen Martha van Abbema uit (Den Ham), Sybren Stelpstra (Hardenberg) en Arjan Hof (Enschede). Mocht de ChristenUnie een hoger zetelaantal behalen, dan kan zij voor de plaatsen zes tot tien putten uit Jurgen van Houdt (Enschede), Gerdien Rots (Zwolle), Jan Willem Schutte (Kampen), Dick van den Berg (Hardenberg) en Job Looijenga (Zwolle).

Toekomst

Kersverse fractievoorzitter Westert ging na zijn benoeming in op de teleurstelling, die de vastgestelde lijst voor enkele huidige Statenleden inhoudt. Daarna wees hij direct naar de toekomst: "We moeten uit overtuiging mét elkaar kiezen. Iedere stem telt 2 maart voor de Provinciale Staten en voor de Eerste Kamer, maar ook voor de christelijke politiek."