Foodwatch: Blue Band Slechte Start voor kinderen


AMSTERDAM, 20101210 -- Blue Band gebruikt voor fabrieksproduct Witbrood Blue Band Goede Start gewoon wit meel, roert er onder meer geïsoleerde vezel en houtvezel doorheen en vergelijkt het resultaat met gezond volkorenbrood. Maar zo'n toegevoegde vezel telt niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, vindt onze Gezondheidsraad. Blue Band misleidt klanten op twee niveaus, vindt foodwatch. Achter de misleidende gezondheidsclaim van Blue Band doemt namelijk een veel groter probleem op. Misleidende fabrieksproducten zoals Blue Band Goede Start zorgen ervoor dat Nederland steeds minder "echte" vezels binnenkrijgt.

Volkorenbrood is gezond, want in witbrood zitten door het intensief malen van graan bijna geen vezels meer. Maar ook andere voedingswaarden gaan verloren gedurende het bewerkingsproces. Blue Band voegt onder meer een geïsoleerde vezel en houtvezels aan de ingrediënten toe en zet op de verpakking dat zijn witbrood te vergelijken is met volkoren brood.

'Net zo lekker als wit en evenals volkorenbrood een bron van belangrijke voedingsstoffen' formuleert Blue Band sluw op de verpakking van Goede Start. Kinderen die het gezondere volkorenbrood niet lusten en hun vezelbewuste ouders zijn het doelwit. Blue Band zet ouders en kinderen op het slechte pad, concludeert foodwatch.
"Goede Start is eigenlijk een hele slechte start," vind Bart Van Opzeeland "Want kinderen eten geen volkorenbrood en horen zo al snel bij de 90% van de nederlanders die te weinig vezels eten."

De gemiddelde Nederlander weet best dat hij genoeg vezels moet binnenkrijgen. Wel 60 procent van de mensen denkt dat hij aan zijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels komt. In werkelijkheid krijgt maar 10 procent er genoeg van binnen, zo heeft de Gezondheidsraad laten onderzoeken.

Deel van het probleem is het uniforme, ongezonde aanbod. Er liggen voornamelijk zwaar bewerkte fabrieksproducten in de supermarkt. Mensen die bewuster willen eten zoals jonge ouders zijn ontvankelijk voor gezonde beloftes. Dus juist de massaproducten die zichzelf voordoen als gezond en goed met valse of halve waarheden, knagen aan de huidige en toekomstige gezondheid van Nederland.

Blue Band is helaas niet de enige fabrikant met een rammelend vezelverhaal: foodwatch heeft voor een aantal producten met gezondheidsclaims de 'extra vezels' bekeken en de echte van de toegevoegde gescheiden. Dan blijft er heel weinig gezondheid over:
-'Blue Band Goede Start het lekkerste wit waar volkoren in zit': bevat maar 4,6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, geen 10% zoals het etiket meldt en zelfs geen 6,9%
-'Lassie Toverrijst Extra vezels!': bevat per portie 23% GDA maar in werkelijkheid maar 3,1% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
-'Duo Penotti Chocolade Hazelnutspread Minder Suiker +melk & vezel': claimt maar liefst 13,2% GDA, levert echt maar 0,85%

In actie naar Blue Band
Wie gezond en eerlijk eten belangrijk vindt, kan via www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Blue Band te vragen voortaan transparant te zijn over hun producten.