Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 oktober 2010
Nieuwe Nederlandse familievoorstelling 8+

De legendarische Baron von Münchhausen
komt tot leven in een poppentheaterproductie

Volgens de verhalen kon de Baron von Münchhausen verbazende dingen doen, zoals op kanonskogels vliegen, doorrijden op een in tweeën gehakt paard, hongerige wolven binnenstebuiten keren of zichzelf aan zijn eigen haar uit een moeras trekken. Feikes Huis, het landelijk productiehuis voor poppen- en objecttheater, presenteert een nieuwe familievoorstelling van de jonge regisseur Thomas Bijsterbosch: Baron von Münchhausen. De productie Baron von Münchhausen gaat op 10 december 2010 in première in het Ostadetheater te Amsterdam.
DE VOORSTELLING
Baron von Münchhausen is een humoristische, beeldende familievoorstelling met poppen waarin een ode aan de fantasie het wint van de harde werkelijkheid. Een verhaal over heldendom, reizen, dromen en komkommerbomen.
Welkom in het laboratorium van Chirurg von Schleckentahler. Hij snijdt, samen met zijn assistente, dieren open om de werkelijkheid te bestuderen. Hierdoor lijkt alles helder en overzichtelijk.
Vandaag staat er een enorme walvis op het programma die een erg wonderlijk binnenleven blijkt te hebben...
Baron von Münchhausen is een familievoorstelling vanaf 8 jaar en ouder. Regie, tekst en beeld: Thomas B.J. Bijsterbosch
Spel, poppen en beeld: Meike van den Akker
Spel: Allan Zipson
Décor: Thiery van Raay
Assistentie beeld: Anne Dronkers
Dramaturgie: Theo Fransz
De eerste versie van Baron Münchhausen is in 2009 als onderzoek bij Het Lab Utrecht ontwikkeld. Feikes Huis maakt er nu een voorstelling van. DE MAKERS
Thomas B.J. Bijsterbosch studeerde in 2007 af aan de theaterregie-opleiding te Amsterdam en won daarna de publieksprijs bij Hollandse Nieuwe met zijn voorstelling Riet. Hij maakte voorstellingen voor o.a. de Toneelschuur, Frascati/Gasthuis, Lantaren Venster, de parade en Het Lab. Bijsterbosch weet door zijn humoristische, metaforische beeldtaal een groot en divers publiek aan te spreken. Hierbij gebruikt hij altijd thema's uit zijn eigen leven die hem inspireren.
"Mijn jeugdheld Baron Münchhausen is het perfecte voertuig om het gevecht tussen mijn werkelijkheid en mijn fantasie weer te geven."
Bijsterbosch zag in Zipson een ideale baron en vroeg hem, na 35 jaar carrière als artistiek leider, regisseur en docent verbonden aan de theaterschool te Amsterdam, weer de vloer op te gaan. Meike van den Akker (TG Winterberg) vroeg Bijsterbosch omdat zij theater maakt waarin poppen, objecten en acteurs op eigenzinnige wijze worden gecombineerd. HET PRODUCTIEHUIS
Feikes Huis is het nieuwe landelijke productiehuis voor poppen- en objecttheater. Het Ostadetheater in Amsterdam vormt zowel de thuishaven als het podium voor presentaties van Feikes Huis. Het productiehuis staat onder artistieke leiding van Eliane Attinger. Feikes Huis richt zich op poppen- en objecttheater en ondersteunt de kwalitatieve en inhoudelijke ontwikkeling van de discipline en haar makers. Doel is een duurzaam fundament creëeren voor het genre en een betere positionering in het totale theaterveld. Het productiehuis opereert onafhankelijk van één bepaalde poppen- en objecttheatervorm of traditie. Vorm volgt in deze tak altijd de inhoud. En niet andersom. Eerder produceerde het productiehuis de voorstellingen Willen jullie niet dansen? en Dorp alsmede de festivalact Pluk en Ruk.

SPEELLIJST
Baron von Münchhausen speelt van 3 t/m 17 december 2010 in het Ostadetheater te Amsterdam. Première is 10 december 2010 om 19:30 uur. Vanaf januari 2011 volgt een tournee.

Noot aan de redactie,