Ingezonden persbericht


Vrijdag 10 december, 21.30 uur

De Spot, Beddewijkstraat 15, Middelburg

Entree: 12 euro / 10 euro

The Ex

(the eventual and inevitable return of... )

Support: Afework Nigussie (Ethiopie)

Na uitgebreide expedities in verre buitenlanden als Ethiopië en de Verenigde Staten, zijn de Zaanse impro-punkers van 'The Ex' terug van nooit weggeweest.

The Ex begon trapte reeds in 1979 af in het anarcho-punkgenre, maar ontwikkelde zich tamelijk snel in allerlei richtingen en werd uiteindelijk vooral bekend vanwege haar experimenten, invloeden uit allerlei windstreken en een uitputtende hoeveelheid samenwerkingsverbanden, b.v. met cellist Tom Cora, drummer Han Bennink en andere leden van de I.C.P., Sonic Youth, Tortoise, Chumbawamba en de top van de Ethiopische jazz, vaak even vergeten als legendarisch.

Mede-oprichter en vocalist G.W. Sok opereert inmiddels wat meer op de achtergrond en werd vervangen door Arnold de Boer (Zea), die naast de vocalen een extra gitaar en samples inbrengt.

Hoe dit ook zij, The Ex staat nog immer voor een eigengereide mix van noise, rock, jazz, improvisatie en ethnische muziek, even atonale als ritmische gitaren, naar het Afrikaanse neigende trance-achtige ritmes en een heftige voordracht van de vaak ironische teksten, dit is Ex-muziek pur sang.

Bezetting: Terrie Hessels en Andy Moor (gitaar), Arnold de Boer (vocalen, gitaar, samples) en Katherina Bornefeld (drums)

Vrijdag 17 december, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 12 euro / 10 euro

Conlon Nancarrow in Zeeland

m.m.v. Calefax rietenensemble, Tomoko Mukaiyama (piano) en Conlon Nancarrow

(met dank aan het VSBfonds en SNS Reaal)

"This music is the greatest discovery since Webern and Ives... something great and important for all music history! His music is so utterly original, enjoyable, perfectly constructed but at the same time emotional...for me it's the best of any composer living today." (Gyorgy Ligeti)

Het voorgaande heeft uiteraard betrekking op de Mexicaans-Amerikaanse componist Conlon Nancarrow (1912-1997). Amerikanen als Nancarrow en ook Ives zijn pure exponenten van nieuwe muziek in zijn meest pure vorm, namelijk als een actuele vorm van muziek, waarin werkelijk alles mogelijk is. De componist heeft een immens oeuvre van "Studies for player-piano" op zijn naam staan, uiterst dynamische composities van een bijna onbegrijpelijke complexiteit, want direct ingeponst in de rollen van de pianola.

Om de menselijke maat te behouden zullen de pianistische alleskunneres Tomoko Mukaiyama en rietenensemble Calefax, welke overigens een geweldige c.d. uitgebracht heeft met muziek van Nancarrow, live-uitvoeringen en -bewerkingen van diens muziek voor het voetlicht brengen naast de originele composities.