Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Henk Schiffmacher in Museum Volkenkunde
Vrijdag 10 & Zaterdag 11 december
Leiden

Museum Volkenkunde in Leiden zet op vrijdagavond 10 en zaterdag 11 december de Polynesische tatoeagekunst centraal. Aansluitend bij de grote Maori-tentoonstelling is naast Ta Moko (de Maori-tatoeagekunst) gekozen voor motieven uit heel Polynesië, waar de Maori-cultuur deel van uit maakt. Dé tatoeagekoning van Nederland, Henk Schiffmacher, komt op uitnodiging van het museum op die dagen Polynesische tatoeages van bezoekers beoordelen. Daarnaast zal hij zelf live tatoeëren en daar tekst en uitleg bij geven. Ook Patricia Steur, wiens prachtige foto's van getatoeëerde Maori's wereldberoemd zijn, zet op die dagen haar studio op in Volkenkunde. Bezoekers kunnen tijdens een echte fotoshoot met hun tatoeage door haar gefotografeerd worden.

Tatoeages spelen in de Maori-cultuur een belangrijke rol. Het is een traditie die de Maori's uit Oost-Polynesië naar Nieuw-Zeeland meenamen. Mannen werden voornamelijk op het gezicht getatoeëerd en vanaf de taille tot aan de knieën. Vrouwen hadden doorgaans minder tatoeages. De moko op de kin voor vrouwen bleef belangrijk tot in de jaren 1970 en wint opnieuw aan populariteit. In het kader van de MAORI tentoonstelling komt Schiffmacher gedurende twee dagen uitleg geven over herkomst , kwaliteit en kleurgebruik binnen de Polynesische tatoeagekunst. Als de meester aan het werk is, kan dit live en op verschillende plekken in het museum op groot scherm gevolgd worden.

Fotoshoot met Patricia Steur
Fotografe Patricia Steur is evenals Henk Schiffmacher bijzonder geïnteresseerd in de Maori-tatoeagekunst. Haar passie ligt bij het vastleggen van verdwijnende culturen; de tribal tattoo - de oorsprong van de hedendaagse tatoeagekunst - is een hoofdbestanddeel van deze passie. Op vrijdag en zaterdag is er voor bezoekers, die zich hier van tevoren voor hebben opgegeven, de mogelijkheid om door Patricia met hun tatoeage gefotografeerd te worden.

PROGRAMMATIJDEN:
Vrijdag 10 dec.: 17.00 - 21.00 uur Zaterdag 11 dec.: 13.00 - 19.00 uur

Voor meer informatie, kijk op www.volkenkunde.nl

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl

Ingezonden persbericht