Ingezonden persbericht


Uniek in Nederland
Genieten in een restaurant waar je niet kunt eten of drinken

Op 10 december opent in Hoorn het enige restaurant in Nederland waar je niets kunt eten of drinken, maar toch van voedsel kunt genieten. Restaurant 'De Verstandige Kock' is gevestigd in het Westfries Museum en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Smakelijk Eten' over eten en drinken in de Gouden Eeuw.

De Verstandige Kock
Wie de tentoonstelling 'Smakelijk Eten' in het Westfries Museum bezoekt, stapt een eigentijds en zeer smaakvol ingericht restaurant binnen, compleet met bediening. Aan de wanden hangen de intrigerende voedselstillevens van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters en elders wordt door videokunstenares Jet Dijkstra het thema voedsel en vergankelijkheid verbeeld. In restaurant 'De Verstandighe Kock' kan niets worden gegeten of gedronken, maar staan informatiegerechten op de menukaart. Ze worden aangeboden op een tablet PC, mooi weggewerkt in een 'tinnen bord'. De informatiegerechten zijn beeldende en speelse computeranimaties vol informatie over uiteenlopende aspecten van de eetcultuur van onze voorouders in de Gouden Eeuw. Wist u bijvoorbeeld dat er in de zeventiende eeuw nog niet met een vork gegeten werd, maar dat de 'frickedel' al wel op het menu stond ? Voor de jeugdige bezoekers is er uiteraard een speciaal kindermenu, met informatie over het eten en drinken dat de kinderen vierhonderd jaar geleden voorgeschoteld kregen.

De weg van het voedsel
Verrijkt met de informatie uit deze verrassende introductie vervolgen de bezoekers hun weg naar de eerste etage van het museum waar de originele zeventiende-eeuwse kunstwerken getoond worden. Ze zijn zo gegroepeerd dat ze de weg van het voedsel in de Gouden Eeuw laten zien. Van het land via de markt en de keuken naar de tafel. Rijk gedekte tafels en gebruiksvoorwerpen uit die tijd complementeren het beeld. Op de expositie zijn werken te zien van meesters als Abraham van Beyeren, de specialist in pronkstillevens, Adriaan Cornelisz Beeldemaker, die naam maakte met zijn jachttaferelen, en Nicolaes Maes, een meester op het gebied van genrestukken. De werken zijn afkomstig uit diverse Nederlandse musea en uit de collecties van Douwes Fine Art en Hoogsteder & Hoogsteder.

Amerikaanse gastconservator
De tentoonstelling is samengesteld door de Amerikaanse gastconservator Donna R. Barnes, een specialiste op het gebied van de verbeelding van dagelijks leven in kunstwerken uit de Gouden Eeuw. Eerder was zij in de VS betrokken bij de expositie 'Matters of Taste' in het Albany Institute of Art.

Boek
Donna R. Barnes is ook de belangrijkste auteur van het smaakvolle en rijk geĂŻllustreerde boek dat bij de expositie verschijnt. Met de frisse blik van een buitenstaander beschrijft zij aan de hand van schilderijen en prenten op beeldende wijze de eet- en drinkgewoonten van onze voorouders in de Gouden Eeuw. In een apart hoofdstuk laat oud Westfries Museum-directeur Ruud Spruit zijn licht schijnen over de productie van voedsel in het ook toen al agrarisch belangrijke West-Friesland. Tekst en illustratie worden afgewisseld met recepten en liederen. Dit alles maakt 'Smakelijk Eten' een boek om van te smullen. Het boek uitgegeven door uitgeverij Peter Sasburg, is voor E 29,90 in de museumwinkel en de Noord-Hollandse boekwinkels te koop.

Hoorns Museum Menu
De expositie in het Westfries Museum is onderdeel van het Hoorns Museum Menu, waarop nog twee tentoonstellingen rond het thema eten en drinken staan. In het Museum van de Twintigste Eeuw is gelijktijdig de tentoonstelling 'Aan Tafel !' te zien over ons veranderende eetpatroon in de vorige eeuw. Het Affichemuseum organiseert de expositie 'A la Carte' met klassieke reclameposters van eten en drinken. Voor de exposities is een passe partouts verkrijgbaar. Die kost E 12,50 en is verkrijgbaar aan de museumbalie. Meer informatie over het Hoorns Museum Menu is te vinden op de website www.HoornMuseumStad.nl