Ingezonden persbericht


Hoorns Museum Menu

Eten en drinken in drie Hoornse musea

Drie musea, drie tentoonstellingen, één thema. Dat is het idee achter het Hoorns Museum Menu. Van 10 december 2010 t/m 13 maart 2011 organiseren het Westfries Museum, het Museum van de Twintigste Eeuw en het Affichemuseum in Hoorn gelijktijdig tentoonstellingen over eten en drinken in het verre en meer recente verleden. Een passe partouts maakt een bezoek aan alle exposities makkelijk en goedkoop.

De Verstandige Kock
De tentoonstelling 'Smakelijk Eten' in het Westfries Museum geeft de bezoeker een beeld van eten en drinken in de Gouden Eeuw. Aan de hand van prachtige schilderijen, prenten en fraai gedekte tafels en een wel heel bijzondere introductie. Als bezoeker wordt je namelijk ontvangen in tentoonstellingsrestaurant 'De Verstandige Kock'. Het enige restaurant in Nederland, waar je niets kunt eten of drinken, maar wel van voedsel kunt genieten. Op de digitale menukaart staan diverse informatiegerechten, beeldende en speelse computeranimaties vol informatie over uiteenlopende aspecten van de eetcultuur van onze voorouders in de Gouden Eeuw. Wist u bijvoorbeeld dat er in de zeventiende eeuw nog niet met een vork gegeten werd, maar dat de 'frickedel' al wel op het menu stond ? Voor de jeugdige bezoekers is er uiteraard een speciaal kindermenu. Dat zit boordevol weetjes over het eten en drinken dat de kinderen vierhonderd jaar geleden voorgeschoteld kregen.

Keukenlijken
Het Museum van de Twintigste Eeuw neemt de bezoeker in de tentoonstelling 'Aan Tafel !'mee terug naar de tijd dat moeders nog maar één recht had, het aanrecht. Maar ook naar de tijd dat vaders op kookles gaan en dat eetideeën in het buitenland worden opgedaan. De tijd dat gastarbeiders hun eten importeren en dat we vaker buiten de deur gaan eten. De magnetron en McDonalds doen hun intrede. Kant-en-klaar producten maken het koken nog sneller en eenvoudiger. Maar ook terug naar de keukens zonder elektrische apparaten, een ijskast zonder snoer maar met ijsblokken erin. Naar keukens met doorgeefluiken en uiteindelijk open keukens met eetbarretjes. Een onderdeel van de tentoonstelling is een vitrine vol 'keukenlijken': Veel handige keukenhulpjes belanden na enkele malen gebruik in de afvalbak. Of ze liggen jaren onaangetast in de la. Het keukenapparaatje bleek namelijk zeer lastig schoon te maken of de marktkoopman kon beter uit de voeten met het unieke raspje of schaafje dan uzelf. Van grutter naar kruidenier naar supermarkt. Van hooikist tot weckpot tot magnetron. Van snert tot nasi tot kebab. Alles komt aan bod op de expositie in Hoorn. Voor kinderen zijn er activiteiten en geregeld vinden demonstraties en proeverijen plaats.

Wandelend bierglas
De tentoonstelling 'A la Carte' in het Affichemuseum hangt vol klassieke reclameposters, waarop eten en drinken staat afgebeeld. Een serie unieke, klassieke reclameaffiches schetst hoe merkartikelfabrikanten probeerden via affiches aandacht voor hun producten te krijgen en consumenten vertrouwd te maken met merken waarvan zijn het bestaan niet kenden. Klassiek zijn de affiches voor Droste cacao, het wandelende bierglas van Heineken, de Linthorst rookworst en natuurlijk ontbreekt de Hoornse Schermer jenever niet. De expositie toont werk van grafisch kunstenaars van naam. Zij verenigden kunst en ambacht met elkaar en wisten dat een affiche andere eisen stelde dan een advertentie of een catalogus. Maar vooral versterkt deze tentoonstelling het beeld dat affiches meer zijn dan een simpele vermelding van een product; zij vertellen het verhaal van de tijd waarin ze ontstaan zijn.

Passe partouts
Bij de musea is een passe partouts verkrijgbaar die geldig is alle drie musea. Het passé partouts kost E 12,50 voor volwassenen en E 5,- voor jeugd tot 16 jaar.