Ingezonden persbericht


De Vrijdag van Vredenburg


2 december 2010 - PERSBERICHT
Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht vrijdag 10 december 2010, Concert: 20.15 uur, inleiding: 19.30 uur

Een Nederlandse première

Voor het genot van de nieuwere klassieke muziek zijn muziekliefhebbers uit Utrecht en omstreken al vaker te gast geweest bij de kleurrijke concertserie De Vrijdag van Vredenburg in Vredenburg Leidsche Rijn. Op 10 december aanstaande heeft de serie iets heel aantrekkelijks in petto. De Schotse componist James MacMillan komt de Radio Kamer Filharmonie aanvoeren in een concert met de veelzijdige Britse klarinettist Michael Collins. Zij brengen de Nederlandse première van het zinderende Ornamental Air (2007) voor bassethoorn en orkest van de in Oezbekistan geboren Australische componiste Elena Kats-Chernin. Zij studeerde in Moskou en Sydney en bij Helmut Lachenmann in Hannover. Sindsdien sleepte zij in Australië diverse compositieprijzen in de wacht en klonk haar muziek tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2000. In Ornamental Air komen alle lyrische en virtuoze aspecten van de weinig bespeelde bassethoorn aan bod, een grotere variant van de klarinet en het lieveli ngsinstrument van Mozart.

Solist Michael Collins is een van de meest succesvolle klarinettisten van zijn generatie. Hij maakte zijn Amerikaanse debuut al op zijn 22ste, en verzorgde wereldpremières van moderne klarinetconcerten van o.a. John Adams en Elliott Carter, en in 2008 ook van Ornamental Air van Elena Kats-Chernin. En James MacMillan, sinds dit seizoen naast Philippe Herreweghe vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie, is een van Engelands meest bevlogen componisten. Sinds zijn plotselinge triomf in de London Proms in 1990 is MacMillans ster als een raket omhoog geschoten.

Als omlijsting van Ornamental Air van Elena Kats-Chernin klinkt het ritmisch energieke en kristalheldere Concert in D van Igor Stravinsky, Scaramouche voor klarinet en orkest van Darius Milhaud. Dankzij de pakkende ritmes is dit een van Milhauds populairste werken. Ten slotte klinkt een van de beste symfonieën die Mozart nog in Salzburg schreef. Kortom: een aantrekkelijke mix van vroeger en nu.

De Vrijdag van Vredenburg
Series AVRO Klassiek & Vier Russische Componistes

vrijdag 10 december 2010, 20.15 uur
inleiding Thea Derks 19.30 uur

Radio Kamer Filharmonie
James MacMillan, dirigent
Michael Collins, klarinet

Stravinsky Concert in D
Kats-Chernin Ornamental Air (Ned. première)
Milhaud Scaramouche
Mozart Symfonie nr. 29

In de pauze is er een presentatie van een educatieproject van de leerlingen van het Amadeus Lyceum uit Vleuten o.l.v. Matthew Barley en James MacMillan

De AVRO TROS Vrijdag van Vredenburg is een productie van: AVRO, TROS en NTR, het Muziek Centrum van de Omroep, Vredenburg en Radio 4. Dit concert is terug te luisteren via www.radio4.nl