Ingezonden persbericht


Stadsherstel levert 'KLM pandjes' Oudezijds Armsteeg op

Op vrijdag 10 december vindt de oplevering plaats van het controversiële project Out of the Blue van Stadsherstel Amsterdam N.V. De architectuur van deze zes in de Oudezijds Armsteeg gelegen huisjes is geïnspireerd op de Delfts blauwe huisjes die de KLM op sommige vluchten uitdeelt en worden daarom ook wel de 'KLM pandjes' genoemd.

In mei vorig jaar is gestart met deze nieuwbouw en nu is het moment bereikt dat de bijzondere gevels, na maanden verstopt te zijn geweest achter de steigers, in de spotlights kunnen worden gezet. In de pandjes komen bedrijfsruimten - waaronder het proeflokaal van de ambachtelijke bierbrouwerij De Prael - met daarboven huurwoningen.

De vervallen Oudezijds Armsteeg moest destijds een nieuwe impuls krijgen. De adjunct-directeur van Stadsherstel, Jaap Hulscher, bedacht hiertoe een prachtig concept van zes panden met een opvallende architectuur, gebaseerd op de Delfts blauwe huisjes die de KLM op sommige vluchten al vanaf 1952 uitdeelt. Architect Kees Doornenbal van Rappange & Partners heeft het concept fraai uitgewerkt en bij de bouw heeft uitvoerder Rex Thijs van J.C. Nieuwenhuizen - natuurlijk met behulp van alle bouwvakkers - zich weer van zijn beste kant laten zien. De KLM, die vorig jaar haar 90-jarige bestaan vierde, vond het project zo leuk, dat men er in het jubileumboekje aandacht aan besteedde.

De huisjes liggen in het 1012-project Project Arm, in het noordelijk deel van het Wallengebied. Stadsherstel begon hier zo'n tien jaar geleden met de planontwikkeling. In 2006 volgden de eerste bouwwerkzaamheden: de restauratie van het rijksmonument Oudezijds Voorburgwal 30, waar nu de bierwinkel van De Prael in zit met daarboven vier huurwoningen. In 2007 volgden de restauratie van het buurpand, nummer 32, en de reconstructie van een in de oorlog verdwenen grachtenpand, nummer 34. In 2008 begon de bijzondere herbestemming van het oude veilinghuisje op het binnenterrein tot het brouwhuis van de kleinschalige en ambachtelijke sociale bierbrouwerij De Prael, waartoe ook een bijzondere zinken aanbouw behoort. En nu, in 2010, zijn we dus beland bij de oplevering van de KLM pandjes, zodat we in 2011 weer verder kunnen met het opknappen van dit gebied. Het eerstvolgende project is de restauratie van het pand Warmoesstraat 15.

Stadsdeelwethouder Monumenten Boudewijn Oranje zal de opleveringshandeling uitvoeren voor de oplevering van een zestal steegpandjes met een zeer bijzonder uiterlijk.

De verwachting is dat de impuls die Stadsherstel het gebied geeft een vliegwieleffect heeft, zodat soortgelijke initiatieven worden uitgelokt. Door Out of the Blue is aan twee zijden van het plangebied een functie met een positieve uitstraling gerealiseerd. Zo is het vliegwieleffect dubbel zo groot en zal er meer samenwerking mogelijk zijn met andere partijen, zoals museum 'Ons Lieve Heer Op Solder', het Leger des Heils en de Oude Kerk.

Op deze manier wordt dit stukje Amsterdam weer een aantrekkelijk onderdeel van de stad.

Bij het uitvoeren van onze plannen is gebruik gemaakt van geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Stadsherstel krijgt in het kader van het operationeel programma 'Kansen voor West' subsidie uit dit fonds. De bedoeling van de EFRO-subsidie is om bepaalde regio's in Europa een sociaal-economische impuls te geven. De vertegenwoordigers van de Europese Commissie die op 11 maart 2009 een bezoek brachten aan ons project waren onder de indruk van de activiteiten van Stadsherstel in het noordelijk Wallengebied. Vooral de veelzijdige aanpak sprak hen aan. Want niet alleen wordt een stuk cultuurhistorie gered voor de volgende generaties, maar ook wordt aan de monumenten een functie gegeven die precies past in de EFRO-doelstellingen.

Zonder de medewerking van het Stadsdeel Centrum was dit project niet tot stand gekomen. Naast veel medewerking heeft het stadsdeel ook subsidie gegeven.

Het gehele Project Arm werd uitgevoerd als leerlingbouwplaats - en sommige onderdelen ook als restauratieopleidingsproject - om zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het bouw- en restauratieambacht.

Verder werkten onder andere de volgende bedrijven mee Rappange & Partners Architecten BV, Aannemingsbedrijf J.C. Nieuwenhuizen BV en Pieters Bouwtechniek Utrecht BV (constructieve adviezen).

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaarr. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.

Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht