Amnesty International

PERSBERICHT

MOVIES THAT MATTER, AMNESTY INTERNATIONAL en CINEMA FOR PEACE

NOBEL PEACE PRIZE SCREENING

Eerbetoon aan Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo in Filmhuis Den Haag

Op 10 december 2010, de Internationale Dag van de Mensenrechten, organiseren Movies that Matter, Amnesty International en Cinema for Peace een eerbetoon aan de Nobelprijswinnaar voor de Vrede van dit jaar, Liu Xiaobo. Met de wereldwijde filmvertoning van ' Moving the Mountain' (Michael Apted, 1994) over de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede (1989) feliciteren de organisaties Liu Xiaobo met het winnen van de Nobelprijs en roepen zij de Chinese regering op hem onmiddellijk vrij te laten.

Liu Xiaobo nam zelf deel aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede. en heeft de Nobelprijs opgedragen aan 'alle mensen die hun leven opofferen aan de vreedzame strijd voor vrede, democratie en vrijheid.' Liu Xiaobo is mede-initiatiefnemer van Charta 08, een voorstel voor juridische en politieke hervormingen en voor meer respect voor mensenrechten in China. Op 8 december 2008, een dag voordat Charta 08 werd gepubliceerd, werd Liu Xiaobo gearresteerd. Ruim een jaar later werd hij tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het 'aanzetten tot ondermijning van het staatsgezag.' Het document werd aanvankelijk door zo'n 300 wetenschappers, advocaten en activisten ondertekend, maar sindsdien hebben nog eens 12.000 mensen via internet hun steun voor het initiatief uitgesproken.

Nederlandse vertoning met mensenrechtenambassadeur Veer De Nederlandse vertoning vindt om 17.00 uur plaats in het Filmhuis in Den Haag in bijzijn van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dhr. Lionel Veer. Hij zal voorafgaand aan de filmvertoning ingaan op de belangrijke rol van mensenrechtenverdedigers, in het bijzonder die van Liu Xiaobo. Amnesty International eert de Nobelprijswinnaar met een fakkelwake bij een grote foto van Liu Xiaobo voor het Filmhuis en vraagt het publiek in het theater de oproep tot vrijlating te ondersteunen door een levensgrote kaart aan Liu Xiaobo te ondertekenen.

Internationale vertoning en actie
' Moving the Mountain ' wordt op 10 december ook vertoond in het Nobel Vredescentrum in Oslo, Berlijn, New York, Wenen, Amman, Warschau en mogelijk ook in Beijing. Eerder ingezamelde handtekeningen voor de vrijlating van Liu Xiaobo zullen op 9 december door een Amnesty-delegatie in Oslo worden aangeboden aan de Chinese ambassade. De delegatie is op 10 december met Shalil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, in Oslo aanwezig om de solidariteit met Liu Xiaobo tot uitdrukking te brengen. Ook elders vinden solidariteitsacties plaats.

Moving the Mountain
De New York Post noemde de film 'a soaring - and sobering - tribute to the human spirit.' Michael Apted, bekend van tot nadenken stemmende speelfilms als Gorillas in the mist of de reeks 21Up, roept de passie van de demonstranten van Tiananmen en het échec van hun verwachtingen op via een combinatie van journaalbeelden, ensceneringen van dramatische momenten en interviews met gewezen studentenleiders als Chai Ling en Wu'er Kaixi, die na het bloedbad ondergronds gingen en China uitgesmokkeld werden. Li Lu vertelt hoe het was om op te groeien tijdens de Culturele Revolutie - twee meisjes spelen haar leven als kind en puber na - en hoe bevrijdend het was dat een nieuwe jonge generatie een andere, betere droom kon koesteren.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u kijken op www.moviesthatmatter.nl en www.amnesty.nl of bellen met Amnesty Interational, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 06 22109964 of 020 7733677. Informatie over Liu Xiaobo vindt u op http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/liu-xiaobos-nobel-peace-prize-win-puts-spotlight-china-rights-violations-2010-10-08 http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/chinese-authorities-must-reveal-whereabouts-wife-peace-prize-winner-2010-10-11 http://www.amnesty.nl/voor_de_pers_artikel/42041

Kaarten Filmhuis Den Haag: 070 3656030 of aan de kassa: Spui 191, 2511 BN Den Haag.