Ingezonden persbericht


VRIJDAG 10 DECEMBER 2010

ROKY ERICKSON (USA)

CREATURE WITH THE ATOM BRAIN (B)

DEUREN: 19u30

START: 20u00

Prijs: VVK: ¤ 22, Kassa: ¤ '¬ 25

Roky Erickson is één van de onbekende helden in de rock and roll. Midden jaren '60 was hij gitarist, zanger en tekstschrijver/componist van de Texaanse band The 13th Floor Elevators en speelde hij op blues gebaseerde rockmuziek. Tijdens uitgebreide tournees door Californië kwamen ze in contact met The Gratefull Dead enJefferson Airplane en onder Roky's invloed veranderde hun sound van folk naar psychedelica. Daarbij zullen 'de middelen' ongetwijfeld een belangrijke rol hebben gespeeld. Die middelen werden Roky echterbijna fataal. Terug in Texas werd hij tot drie jaar verplichte opname veroordeeld omdat hij... één enkele joint in z'n bezit had.

Die verplichte opname werd dus zo goed als de ondergang van de schrijver van rockklassieker 'You're gonna miss me'. Ruim twintig jaar verkeerde hij op de rand van het bestaan (in 1982 liet hij zich zelfs officieel registreren als buitenaards wezen!) tot zijn broer hem terug aan wal trok. Hij stichtte een fonds om Roky in z'n levensonderhoud te kunnen voorzien en geleidelijk betrad hij de werkelijke wereld weer. In 2005 trad hij ook voor het eerst weer op. Dit voorjaar verscheen, na veertien jaar, een album met nieuw materiaal: het wondermooie 'True Love Cast Out All Evil', opgenomen samen met de band Okkervil River en geproducet door Billy Gibbons van ZZ Top. Tijdens deze tour is dit evenwel zijn begeleidingsband: Kyle Ellison (gitaar), Kyle Schneider (drum) enJohn Michael Dayspring (bas).

Dat we Creature With The Atom Brain vroegen om in het voorprogramma te spelen van deze levende rocklegende kan uiteraard geen toeval zijn. Hun beide albums 'I Am The Golden Gate Bridge' en 'Transylvania' zijn immers flink beïnvloed door 70's prog en psychedelica. Bovendien vertoeven Aldo Struyf (Millionaire), Dave Schroyen (Millionaire en ex-Evil Superstar), Jan Wygers (één van Mauro's Grooms) en Michiel Van Cleuvenbergen (Dead Stop) in 2010 als geprivilegieerde Artists In Residence in TRIX. Maar vooral, de band ontleent haar naam integraal aan een nummer van Roky uit het meer dan fantastische album 'The Evil One'. Om dezelfde reden - en we kunnen er indien nodig nog wel een paar andere bedenken - richten de heren zich na afloop van Roky's concert tot de draaitafels.

Website: www.rokyerickson.net

Tickets: www.trixonline.be