Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

7 december 2010, Utrecht

------

Aanstaande vrijdag, vanaf 6.00 uur

24-Uursstaking bij glasproducent AGC in Oosterwolde

Werknemers bij de vestiging van AGC in Oosterwolde gaan aanstaande vrijdag 24 uur in staking, uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao. Vakbondsleden hebben dit vanmiddag tijdens een actiebijeenkomst besloten, meldt Emiel Peper van CNV Vakmensen.

Vrijdag vanaf 6.00 uur wordt de productie in Oosterwolde stilgelegd. In Oosterwolde werken ongeveer 65 mensen. "Vorige week heeft de directie tijdens een plotseling aangekondigde kantine-bijeenkomst de werknemers zwaar onder druk gezet", zegt Peper. "Hij heeft bijvoorbeeld gedreigd dat een geplande investering van 3 miljoen euro niet door zou gaan, en dat dat gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van de vestiging in Oosterwolde. De directie heeft toen een peiling gehouden onder de werknemers, die natuurlijk flink waren geschrokken van dat bericht. Achteraf gezien zijn ze er boos over dat ze zo onder druk zijn gezet. De uitslag van die geforceerde peiling verwerpen wij dus."

Vestiging in Tiel

De cao van AGC geldt ook voor de vestiging in Tiel, waar ongeveer 200 mensen werken. "In Tiel hebben we aanstaande donderdag een vergadering met de kaderleden", zegt CNV-onderhandelaar Peter de Ridder. "Daar nemen we een beslissing over mogelijke acties in de Tielse vestiging."

Achtergrond

De cao is al per 1 mei van dit jaar verlopen. De directie heeft een cao-eindbod gepresenteerd voor een eenjarige cao, maar dat hebben de leden enkele weken geleden verworpen. "Om te beginnen is de loonsverhoging onder de maat", zegt De Ridder. "Een half procentje per 1 december 2010 en daarna nog een half procentje 1 februari 2011. Een ander groot probleem is dat AGC van de werknemers veel meer flexibiliteit eist, maar tegelijkertijd flink wil beknibbelen op de vergoedingen."

Volgens De Ridder is dat laatste vooral voor de werknemers in Oosterwolde moeilijk te verteren. "Zij werken nu al heel flexibel, bijvoorbeeld in drukke periodes. Dat gebeurt in overleg, op vrijwillige basis. AGC wil nu via de cao een nieuwe flexregeling invoeren, die voor de werknemers veel meer verplichtingen met zich meebrengt, terwijl tegelijkertijd de vergoedingen voor avond- en zaterdagwerk een stuk lager worden. Daar voelen de mensen niets voor. Ze zijn best bereid om flexibel te werken, maar niet op deze manier."

CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 2 procent per 1 mei 2010. De voorgestelde flexregeling moet van tafel.


- - -




Ingezonden persbericht