Ingezonden persbericht


Laatste plenaire vergadering Beneluxparlement in Belgische Senaat

Tijdstip: vrijdag 10 december om 14.30 uur en zaterdag 11 december 2010 om 10 uur

Plaats: halfrond van de Belgische Senaat (ingang: Leuvenseweg 7)

Voor Bart TOMMELEIN (Open VLD) wordt het de laatste plenaire vergadering als voorzitter van het Beneluxparlement. Hij wordt in die functie voor twee jaar opgevolgd door de Nederlandse CDA-er Jack BISKOP (54 j.). Het Beneluxparlement zal trouwens twee jaar lang samen komen in de Eerste Kamer in Den Haag.

De Belgische Staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl DEVLIES (CD&V) en de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën Frans WEEKERS (VVD) zullen vrijdag om 14.30 uur reageren op het Ontwerp van Aanbeveling over BTW-fraude. Er worden ook Ontwerpen van Aanbeveling besproken over wegbeprijzing, afvalbeheer en duurzaam bouwen.

Voortaan reikt het Beneluxparlement 'awards' uit aan politici die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Benelux. Deze keer gaat het om politici die aan de basis lagen van het nieuwe Beneluxverdrag van 17 juni 2008: de premiers Yves LETERME, Jan Peter BALKENENDE en Jean-Claude JUNCKER, en de ministers van Buitenlandse zaken Karel DE GUCHT, Maxime VERHAGEN en Jean ASSELBORN. Ook de voormalige voorzitters van het Beneluxparlement Jean-Marie HAPPART en John SCHUMMER en de voormalige voorzitter van de Baltische assemblee, mevr. ZOMMERE, worden gelauwerd.

Deze uitreiking vindt vrijdag plaats om 17u30.

Het Beneluxparlement bestaat uit 49 leden. De 21 Nederlanders worden aangewezen door de Staten-generaal, de 21 Belgen zijn lid van een van hun parlementaire assemblees en de 7 Luxemburgers maken deel uit van de Chambre des Députés.

Het Beneluxparlement heeft adviserende bevoegdheid, maar ligt aan de oorsprong van concrete maatregelen die invloed hebben op het dagelijkse leven, zoals de ambulance-overeenkomst tussen België en Nederland. Soms worden Beneluxrealisaties zelfs doorgevoerd op Europees niveau. De totstandkoming van de Schengenzone is daarvan een goed voorbeeld. Ook toen was de Beneluxunie de proeftuin voor Europa.