Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vrijhandelsverdrag EU-India: meer dan geld en handel alleen

Morgen vindt in Brussel een cruciale topontmoeting tussen Europese en Indiase regeringsleiders plaats over het op handen zijnde vrijhandelsverdrag tussen India en de EU. Terwijl de regeringsleiders voornamelijk over importtarieven en miljardeninvesteringen praten vraagt Europarlementariër Van Dalen aandacht voor honderden miljoenen Indiërs die in armoede en verdrukking leven, zoals de Dalits. Van Dalen: ,,Het is goed dat deze ontmoeting plaatsvindt, Europa en India zijn belangrijke partners en door middel van samenwerking is veel te winnen. Het moet echter niet alleen maar om geld en handel gaan. Ik roep de regeringsleiders op om ook het welzijn van de allerarmsten te bespreken."

Volgens de Europarlementariër is het maar zeer de vraag of de 250 miljoen Dalits, en andere groepen die aan de onderkant van de Indiase samenleving staan, mee kunnen profiteren van het op handen zijnde verdrag. Van Dalen: ,,Wanneer het gaat om handel en investeringen kan je niet om kinderarbeid en slavenarbeid heen. Beide zaken zijn nog wijdverspreid in India. We moeten voorkomen dat de grote multinationals hun winsten vergroten over de ruggen van deze mensen heen." Van Dalen wijst in dit verband ook op een duidelijke resolutie die in maart 2009 door het Europees Parlement is aangenomen. ,,Hierin staat onder andere dat een hoofdstuk over mensenrechten en duurzame ontwikkeling een vereiste is voor dit handelsverdrag. Zonder zo'n hoofdstuk zou het Parlement het verdrag niet moeten goedkeuren."

Godsdienstvrijheid

Van Dalen vraagt expliciet aandacht voor godsdienstvrijheid. Volgens de Europarlementariër moet er op dit gebied nog heel veel gebeuren in India. ,,India heeft een enorm diverse bevolking en dat leidt vaak tot spanningen. Bijvoorbeeld het geweld tegen christenen in Orissa is nog niet vergeten en de oorzaken zijn nog altijd niet weggenomen. Ik roep de regeringsleiders op om ook deze moeilijke onderwerpen ter sprake te brengen. India wil graag een grote speler in de wereld zijn, dan moet het ook de vrijheid van godsdienst binnen haar eigen landsgrenzen actief beschermen."

EINDE PERSBERICHT

Via de volgende link (http://euobserver.com/7/31443) kunt u een opinieartikel van de hand van Europarlementarier Peter van Dalen vinden in de EU-Obserever. Dit artikel gaat dieper in op het vrijhandelsakkoord tussen de EU en India.