Ingezonden persbericht


Persbericht

Orka Coalitie: 'Harderwijk kiest niet voor belang Orka Morgan'

Amsterdam, 10 december 2010 - Vandaag is het langverwachtte rapport van de 'onafhankelijke' onderzoekers van het Dolfinarium naar buiten gekomen. Zoals de Orka Coalitie al vooraf had aangegeven is gekozen voor de belangen van de sector in plaats van voor de belangen van orka Morgan. De Orka Coalitie zal daarom alle mogelijkheden benutten om het Ministerie en het Dolfinarium te dwingen alles op alles te zetten om de orka succesvol in haar natuurlijke omgeving uit te zetten.

Het Dolfinarium in Harderwijk is de enige instantie in Nederland die walvisachtigen mag opvangen en houden, middels een ontheffing die het Ministerie van EL&I afgeeft. In de ontheffing zijn duidelijke voorwaarden gesteld. Zo moet de nadruk liggen op uitzetting van dieren die opgevangen zijn, zodra ze weer in goede gezondheid verkeren: "Aangespoelde en gevangen dieren dienen zo spoedig mogelijk na rehabilitatie (en eventueel onderzoek) te worden uitgezet in een geschikt leefgebied zo dicht mogelijk bij de vindplaats."

Onlangs lanceerde een groep van 40 orkawetenschappers - verenigd in de groep Free Morgan Support Group - een onafhankelijk rapport met een plan voor het uitzetten van Morgan. Deze wetenschappers zien kans in een succesvolle uitzetting. Deze groep had zich eerder al aangediend bij het Dolfinarium, maar helaas werd gekozen voor zeven onbekende adviseurs. Inmiddels is ook bekend geworden dat Morgan hoogstwaarschijnlijk uit Noorse wateren komt, waardoor een uitzetting meer kans van slagen heeft.

Ondanks dat in de ontheffing duidelijk staat dat gewerkt moet worden aan uitzetting en wanneer onafhankelijke experts dit ook als zodanig zien, is het raar te moeten constateren dat een groep van zeven aangestelde adviseurs kiezen om het dier niet uit te zetten.

Nu bekend is welke zeven wetenschappers het rapport opgesteld hebben is duidelijk dat tenminste één van de zeven wetenschappers sterke banden heeft met SeaWorld en een andere wetenschapper is werkzaam geweest binnen deze sector. Ook de signalen die de coalitie bereikte, dat men al bezig was met het trainen van het dier, en het toelaten van veel publiek bij de orka gaven eigenlijk al aan wat de intenties van het Dolfinarium waren.

De Orka Coalitie ziet hierin dan ook een bevestiging dat niet goed gekeken is naar het belang van het dier zelf, maar vooral naar commerciële belangen die het houden van het dier met zich meebrengen.

Woordvoerder Barbara van Genne: 'De coalitie zal alle mogelijke (juridische) middelen inzetten om het Ministerie en het Dolfinarium te dwingen Morgan uit te zetten en een eventueel transport naar een ander dierenpark tegen te houden. De coalitie vindt dat Morgan een eerlijke kans verdient om terug te gaan naar haar natuurlijke leefomgeving en haar familie. '

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de dieren- en natuurorganisaties Dolphinmotion, Een Dier Een Vriend, Bite Back, Pink!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.