Gemeente Delft

Delft en Rijswijk breiden samenwerking verder uit

De gemeenten Delft en Rijswijk gaan in de toekomst nauwer met elkaar samenwerken. De samenwerking richt zich met name op de bedrijfsvoering, de beleidsuitvoering en de aanpak van complexe strategische opgaven. De gemeenten bundelen hun krachten om onder andere kosten te besparen, kennis en ervaring te delen en de kwaliteit van de voorzieningen op peil te houden. Delft en Rijswijk doen al veel samen en dat wordt verder uitgebreid. De bestuurlijke toekomst van de regio is onzeker. Delft en Rijswijk bepalen hun eigen koers en samenwerking is de beste manier om hiermee om te gaan.

De samenwerking vloeit voort uit de eerder dit jaar gesloten coalitieakkoorden. Beide gemeenten hebben hierin afzonderlijk van elkaar afgesproken om de mogelijkheden van samenwerking in de regio te onderzoeken. Delft en Rijswijk werken al succesvol samen op het gebied van archivering, openbaar basisonderwijs en rampenbestrijding. Ook werken de brandweerkorpsen van Delft en Rijswijk al vanaf 2005 samen. Op dit moment worden samenwerkingsmogelijkheden onderzocht, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, sociale zaken en dienstverlening.

Delft en Rijswijk staan voor uitdagingen die een groot beroep doen op de flexibiliteit en slagvaardigheid in beide gemeentelijke organisaties. Beide gemeenten moeten in deze bestuursperiode substantiële bezuinigingen realiseren. Behoud en aantrekken van goed gekwalificeerd personeel is een absolute 'must' voor beide gemeenten. Werken op een grotere schaal biedt voor beide organisaties perspectieven. Deze worden vooral gezocht in het delen van kennis en ervaring, het verder professionaliseren van de organisaties, efficiencyvoordelen, het bieden van nieuwe perspectieven voor personeel, het waarborgen van de continuïteit, het ontwikkelen van specialismen en het versterken van de gezamenlijke positie.

Noot voor de redactie (