Universiteit van Tilburg

Persbericht 10 december 2010

Ron Berndsen benoemd tot bijzonder hoogleraar Financiele infrastructuur en systeemrisico

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Ron Berndsen met ingang van 1 december 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Financiële infrastructuur en systeemrisico. De leerstoel wordt gesponsord door De Nederlandsche Bank. DNB wil met de leerstoel de wisselwerking tussen praktijk en theorie op het gebied van financiële infrastructuur stimuleren en waar mogelijk de beheersing van het systeemrisico van die infrastructuur verbeteren.

Ron Berndsen zal in het kader van de bijzondere leerstoel onderzoek doen naar een overkoepelende theorie die de financiële infrastructuur op een eenduidige, functionele manier kan beschrijven. Die infrastructuur wordt bijvoorbeeld gebruikt bij betalingen tussen banken, in de winkel aan de toonbank, bij het internetbankieren en bij het afwikkelen van effectentransacties op beurzen en handelsplatformen. Een tweede aspect van het onderzoek omvat ook het systeemrisico dat aan die infrastructuur verbonden is, zoals het falen van de infrastructuur zelf of het domino-effect als gevolg van het faillissement van een bank.

Daarnaast zal Berndsen studenten van de Universiteit van Tilburg onderwijzen in financiële infrastructuur en het daarmee samenhangende systeemrisico, onder andere vanuit het perspectief van de financiële crisis in 2008 en andere voorbeelden uit de toezichtspraktijk.

Dr. R.J. (Ron) Berndsen (1965) is hoofd van de Afdeling Oversight van De Nederlandsche Bank. Deze afdeling houdt toezicht ('oversight') op de voor Nederland relevante financiële infrastructuur en is verantwoordelijk voor het crisismanagement op de financiële kerninfrastructuur van Nederland. Hij is tevens lid van de gezamenlijke comités van toezicht op CLS, Euroclear, LCH.Clearnet en SWIFT. Daarnaast is hij lid van het Eurosystem's Payment and Settlement Systems Committee (PSSC). Sinds 1992 werkt hij bij De Nederlandsche Bank, onder meer in diverse managementfuncties op het gebied van monetair en economisch beleid. Daarvoor werkte hij bij de Universiteit van Tilburg (CentER) en promoveerde hij aan de Tilburgse Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen op het proefschrift Knowledge representation and qualitative reasoning in economic models. De bijzondere leerstoel Financiële infrastructuur en systeemrisico (0,2 fte) is voor een periode van vijf jaar gevestigd bij het Departement Algemene Economie van de Universiteit van Tilburg.