Ingezonden persbericht


Utrecht, 10 december 2010

Centraal Museum verwerft limited edition De Stijl-album van The White Stripes

Da Capo Records Utrecht enige verkooppunt in de wereld

10 december 2010
Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum heeft vandaag een speciale gelimiteerde versie van het De Stijl-album van The White Stripes op vinyl verworven. Er zijn van dit unieke album slechts 500 stuks gedrukt en Da Capo Records in Utrecht is het enige verkooppunt in de wereld. Volgens Michel Terstegen de eigenaar van de winkel is de link De Stijl - Rietveld - Utrecht - Da Capo. Het Centraal Museum heeft het vorige De Stijl-album in 2000 ook aangekocht en vond dat deze speciale release niet mocht ontbreken in de collectie. Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum zegt over de aankoop: "Het is bijzonder dat een Amerikaanse band de kunststroming De Stijl op deze manier actueel en jong maakt en het Rietveld Schröderhuis als hoogtepunt van deze kunststroming als inspiratiebron voor hun muziek ziet." Het album wordt vanaf vandaag getoond in het Centraal Museum, waar t/m 30 januari ook de grote overzichtstentoonstelling Rietvelds Universum te zien is.

Da Capo Records in Utrecht exclusief verkooppunt
Twee weken geleden werd bekend dat Third Man Records de eerste drie albums van The White Stripes opnieuw gaat uitbrengen op vinyl. De drie platen (The White Stripes, De Stijl en White Blood Cells) waren sinds 2005 niet meer te verkrijgen. Van elk album verschijnt een speciale gelimiteerde versie, waarvan er 500 per stuk worden gedrukt. Ze zijn volledig opnieuw gemasterd, gedrukt op 180 grams half wit en half rood vinyl en ook het artwork is opnieuw gemaakt met de originele foto's. Elk album wordt op een exclusieve plaats in de wereld verkocht. De andere twee albums worden in Memphis en Detroit verkocht. Da Capo Records in Utrecht heeft de eer om als enige in de wereld de speciale release van De Stijl aan te bieden.

The White Stripes
The White Stripes is een Amerikaanse band die bestaat uit slechts twee personen, de zanger/gitarist Jack White (1975) en Meg White (1974) op de drums. Hun eerste album was The White Stripes en de opvolger, die De Stijl heet, is vernoemd naar de kunstbeweging van onder meer Gerrit Rietveld. Deze kunststijl werd ook verwerkt in de albumhoes. Dat Jack White een bewonderaar van deze stroming is spreekt uit het feit dat hij vroeger meubels namaakte van Rietveld en dat hij samen met Meg White het Rietveld Schröderhuis bezocht heeft toen ze in Nederland optraden.

Rietvelds Universum
De tentoonstelling Rietvelds Universum laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen. Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. Uniek bij Rietvelds Universum is Werkplaats Rietveld, waar bezoekers geïnspireerd door Rietvelds werk en gedachtegoed zelf aan de slag kunnen. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00