Gemeente Rotterdam

10 december 2010

Pilot: taxi's met keurmerk maken gebruik van busbaan

Vrijdag 10 december start de gemeente Rotterdam in samenwerking met de taxibranche een pilot waarbij taxi's die in bezit zijn van het RTX keurmerk gebruik mogen maken van de lijnbusbanen op de Vaanweg en de Zuiderparkweg. Met de pilot wil de stad het taxivervoer versnellen en de aanvraag van het RTX keurmerk onder taxichauffeurs bevorderen. Wethouder Baljeu gaf tijdens een bezoek aan de lijnbusbaan Vaanweg het officiële startsein: 'De taxichauffeurs met het RTX keurmerk hebben cursussen gedaan op het gebied van onder andere veiligheid, routekennis, Nederlandse taal. Die taxi's worden daar echt beter van. Wij ondersteunen deze plustaxi's graag door zoals nu deze taxi's ook van de busbaan gebruik te laten maken.'

Het initiatief voor de pilot komt van de Gemeente Rotterdam in overleg met de taxibranche. Alleen chauffeurs met het Rotterdamse Taxikeurmerk (RTX), zogeheten plustaxi's, kunnen gebruik maken van deze nieuwe regeling. Met het keurmerk krijgen taxichauffeurs bepaalde voordelen in de stad zoals toegang tot de taxiplus standplaatsen en vanaf vrijdag het gebruik van de lijnbusbanen op de Vaanweg en op de Zuidelijke rijbaan van Zuiderparkweg richting Vaanweg. Ook taxichauffeurs met hett het landelijke taxikeurmerk kunnen meedoen met de pilot.

RTX keurmerk
In februari 2010 werd het keurmerk gelanceerd. Taxichauffeurs die het Rotterdamse keurmerk willen halen, dienen te slagen voor een cursus weerbaarheid en veiligheid, een cursus levensreddend handelen en een schriftelijke en mondelinge RTX toets waarbij getoetst wordt op stratenkennis, tariefstructuur, sociale vaardigheden en de Nederlandse taal. Het Rotterdamse taxikeurmerk is voor één jaar geldig en moet elk jaar worden verlengd.

Chauffeurs met het RTX of landelijke keurmerk kunnen bij de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi (SKRT) aangeven dat ze willen meedoen aan de pilot. Vervolgens regelt de SKRT de aanvraag voor de ontheffing bij de gemeente. De ontheffing is het bewijs waarmee toegang wordt gegeven tot de lijnbusbaan.

Chauffeurs die het RTX-keurmerk willen behalen kunnen zich inschrijven bij de SKRT. Kijk voor meer informatie op www.skrt.nl

Handhaving
Stadstoezicht is bevoegd om een bekeuring uit te schrijven aan het rijdend verkeer dat gebruik maakt van de busbanen maar geen ontheffing heeft. Door het registeren van het kenteken en deze te koppelen aan de kentekenlijst die in het bezit is van Stadstoezicht, kan worden nagegaan of men te maken heeft met een taxiplus met ontheffing.

Na een half jaar wordt de pilot geëvalueerd met de taxibranche, openbaar vervoerders en deelgemeenten.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam