Beslissingen van de Vlaamse Regering

10/12/2010 14:30

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan drie ontwerpdecreten die instemmen met de overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie enerzijds en respectievelijk Kosovo, Montenegro en Togo anderzijds . Deze ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stelt een bedrijfsrevisor aan voor een duurtijd van drie jaar bij het Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 keurt de Vlaamse Regering de cofinanciering goed van de verlengingsprojecten 'Meer ondernemerschap door industriële en diensten spin-offs (vervolgproject)' van het Innovatie-, Technologie- en Kenniscentrum - Innotek vzw, 'Strategisch ondernemen 2011-2013' van het Agentschap Ondernemen en 'Strategisch Innoveren in Vlaanderen 2' van de Universiteit Hasselt - Instituut KIZOK. Ze kent aan de projectpromotoren een subsidie toe van respectievelijk 672.700 euro (Innotek vzw), 1,3 miljoen euro (Agentschap Ondernemen) en 591.000 euro (KIZOK-Instituut).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van het Doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de cofinanciering van het EFRO-project 655 - Ondernemingsgerichte kennisontwikkeling en valorisatie in West-Vlaanderen . Voor de uitvoering van dit project kent ze de provincie West-Vlaanderen een subsidie toe van 2,25 miljoen euro . Het project omvat de realisatie van drie onderzoeksfaciliteiten met een 'toegepaste' onderzoeksfinaliteit en de ontwikkeling van vijf expertisecentra.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters

Het besluit over de regeling van de begrotingscontrole en -opmaak bevat enkele onduidelijkheden en hiaten en zorgt op een aantal punten voor praktische moeilijkheden. Om dit te verhelpen wijzigt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief dat besluit.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

Het Europees handvest inzake lokale autonomie zorgde voor Europese normen voor de omschrijving en de bescherming van de rechten van de lokale besturen. Het aanvullend protocol wil het recht van elke burger om deel te nemen aan aangelegenheden van lokale besturen, inschrijven in het toepassingsgebied van het Europees handvest. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het aanvullend protocol en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist tot verlenging van de erkenning van de vzw Tele-Visie-Limburg als regionale televisieomroeporganisatie voor een periode van negen jaar vanaf 1 juli 2011.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In het kader van het decreet over de radio-omroep en televisie legt de Vlaamse Regering de netwerken vast die voor een significant aantal eindgebruikers het belangrijkste middel zijn om omroepprogramma's te ontvangen, de zogenaamde must-carry netwerken . Het gaat om Tecteo voor de gemeente Voeren, Coditel Brabant voor de gemeenten Wemmel en Drogenbos en Telenet voor de andere gemeenten.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent bijna 155.000 euro subsidie toe aan de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging vzw voor het werkingsjaar 2010-2011 in het kader van het project 'De Wereld aan je voeten! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in a global world' . Doelstelling is de instroom van jongeren voor een wetenschappelijke of technologische opleiding verhogen en het (internationaal) ondernemerschap bij jongeren te stimuleren.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voordracht van de leden van de Raad van Bestuur van het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie . Bert Corluy en Jan Adriaenssens worden aangesteld als regeringsgafgevaardigden.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Sinds 2003 worden de onthaalbureaus in het Vlaamse Gewest en in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Een doorlichting van het subsidiemechanisme legde een aantal tekortkomingen bloot. Daardoor is het engagement genomen om op basis van de resultaten van de studie een nieuw en transparant financieringssysteem uit te werken voor de onthaalbureaus . Om dit nieuwe financieringsmodel te implementeren, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na onderhandelingen in het bevoegde sectorcomité en na advies van de Raad van State machtigt de Vlaamse Regering de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij , de Strategische Adviesraad voor het Wetenschaps- en Innovatiebeleid en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie definitief tot deelname aan de pensioenregeling volgens de wet van 28 april 1958, over het pensioen van het personeel van zekere organismen van openbaar nut.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering legt de wijze van evaluatie van de topambtenaren over 2010 vast. Ze stemt tevens in met de wijze van evaluatie over 2010 van de topambtenaren die in de loop van 2010 uit dienst traden en bekrachtigt de aanstelling van Accord Group Belgium als externe adviseur bij de evaluatie. Ze stemt tenslotte ook in met de aanpak van de planning voor de topambtenaren voor 2011 en geeft de bevoegde ministers opdracht om hun topambtenaren een voorstel van planning voor het werkjaar 2011 te laten voorleggen tegen 1 maart 2011.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van het Toeristisch Impulsprogramma voor de Vlaamse kust gaat de Vlaamse Regering akkoord met de 16 door de beleidsgroep voor betoelaging geselecteerde projecten waarvan het subsidiebedrag minder dan 150.000 euro bedraagt. Ze keurt ook drie extra subsidiebesluiten goed: aan het autonoom gemeentebedrijf Koksijde voor de realisatie van een Driving Range op de Eco-golf 'Hof ter Hille' (265.000 euro), aan de gemeente Middelkerke voor de uitbouw van Campus Marktplein tot een toeristisch-recreatieve ruimte (265.000 euro) en aan het autonoom provinciebedrijf Westtoer voor het project 'Kust Ze' (zo'n 193.000 euro).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits

Het Verkeerscentrum in Antwerpen is momenteel gevestigd in het dienstgebouw T70 boven de Craeybeckxtunnel. In datzelfde gebouw huizen ook de Permanente Wachtdienst van de afdeling Elektriciteit en Mechanica Antwerpen en de cel DVCP van de VMM. De huidige accomodatie is onveilig en ontoereikend om de activiteiten verder uit te bouwen. De Vlaamse Regering beslist daarom voor deze diensten op de Kievitpleinsite in Antwerpen 3 kantoorverdiepingen, ruimte in het ondergronds gedeelte en 25 parkeerplaatsen te huren. Ze hecht haar akkoord aan de daarmee verbonden vastliggende en ingeschatte budgettaire uitgaven en machtigt de bevoegde minister tot ondertekening van de huurovereenkomsten en verdere uitwerking van dit dossier.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2010-2011 een subsidie van 325.300 euro toe aan het Psychiatrisch Centrum Sleidinge voor de extra personeelskosten voor het project 'outreaching vanuit het psychiatrisch ziekenhuis naar de bijzondere jeugdbijstand' .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Kind & Gezin. Ze gelast de bevoegde minister de beheersovereenkomst voor te leggen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering keurt de managementovereenkomst met het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin goed. Ze gelast de bevoegde minister de overeenkomst mee te delen aan het Vlaams Parlement en daarna te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Dagcentra voor meerderjarige niet-werkende personen met een handicap bieden 'begeleid werken' aan voor personen met een handicap die meer aankunnen dan de aangeboden activiteiten, maar toch niet terecht kunnen in het reguliere arbeidscircuit. De werkmethode vindt steeds meer toepassing en daarom is het wenselijk deze een juridische grondslag te geven. Dat houdt in: de ambulante begeleidingen integreren in de werking van de dagcentra, een eenvormige registratie van de ambulante prestaties voor begeleid werken voorzien, de te leveren prestaties definiëren en de voorwaarden waaraan de methodiek moet voldoen bepalen. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief de wijziging goed van het betreffende koninklijk besluit en ministerieel besluit .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand . Het gaat om de opheffing van een overgangsbepaling, het aanpassen van de forfaitaire subsidiëring en een legistieke correctie. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de versterking van de lokale woonregie wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het subsidiebesluit van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid . Bedoeling is nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsverbanden aan te moedigen en financieel te ondersteunen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de vierde oproep naar stadsvernieuwingsprojecten stemt de Vlaamse Regering in met het advies, de motivering en de aanbevelingen van de jury bij de selectie van 12 projecten . Ze keurt meteen de daaraan gekoppelde subsidiebesluiten goed.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de MiNa-raad, de SERV en de VREG hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het Energiedecreet wijzigt . Het betreft een aantal aanpassingen aan de minimumsteun voor hernieuwbare energietechnologieën, de WKK-quota en de boetewaardes in geval van niet-naleving van de quotumverplichting. Het niet naleven van de certificatenverplichting geeft aanleiding tot het opleggen van administratieve boetes die ten goede komen van het Energiefonds. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een uitvoeringsbesluit van het Mestdecreet . De wijziging is bedoeld als overgangsregeling om het voortbestaan te waarborgen van de huidige bepalingen rond de erkenning van mestvervoerders, in afwachting van het nieuwe actieprogramma 2011-2014. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het mandaat van Luc Asselman als voorzitter van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wordt verlengd met een periode van drie jaar. Mieke Van Hootegem wordt benoemd als lid van de raad van bestuur van de VMW ter vervanging van en ter voleindiging van het mandaat van Daphné Dumery die is aangetreden als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 350.000 euro aan het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven , voor de uitbouw van het project 'Taal- en onderwijskansen' voor het kalenderjaar 2010. Het project heeft een drieledige opdracht: het voortzetten van het focustraject geletterdheid in het BSO/TSO; de ondersteuning van het volwassenenonderwijs Nederlands als tweede taal in Vlaanderen voortzetten; en de ondersteuning van het onthaalbeleid voor anderstalige nieuwkomers in het secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het PISA-programma (Programme for International Student Assessment) is een internationaal vergelijkend onderzoek naar de leesvaardigheid, wiskundige geletterdheid en wetenschappelijke geletterdheid van 15-jarigen. Sinds de start eind jaren negentig neemt de Vlaamse Gemeenschap hieraan deel. De volgende afname is gepland voor 2012. Voor de implementatie van PISA 2012 in Vlaanderen werd een oproep gelanceerd naar universiteiten en hogescholen. De Vlaamse Regering beslist nu de uitvoering van het PISA 2012-onderzoek in Vlaanderen te gunnen aan de Universiteit Gent , en hiervoor het ontwerp van kaderovereenkomst met de Universiteit Gent goed te keuren. De Vlaamse minister bevoegd voor onderwijs wordt gelast de kaderovereenkomst en de jaarlijkse overeenkomsten ter uitvoering hiervan, te ondertekenen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan drie akkoorden van sectorale sociale programmatie voor de jaren 2010-2011 voor de sectoren 'Onderwijs', 'Basiseducatie' en 'Hoger Onderwijs' . De ontwerpen van cao bevatten een aantal maatregelen om de inspraak te verbeteren voor alle onderwijsniveaus, om bij te dragen tot een beter evenwicht tussen werk en gezin, om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, het statuut aantrekkelijker te maken en de tewerkstelling uit te breiden.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gevangenis Beveren' . Ze gaat akkoord met de aanduiding van het ontginningsgebied in Kruibeke als zoekzone voor de compensatie aan regionaal bedrijventerrein in het grootstedelijk gebied Antwerpen. Daarnaast worden mogelijke alternatieve compensatiegebieden verder onderzocht.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de private arbeidsbemiddeling . De goedkeuring en inwerkingtreding van de Europese Dienstenrichtlijn maakt dat de Vlaamse regelgeving voor private arbeidsbemiddeling grondig moet worden hervormd om tegemoet te komen aan de regels voor het vrije verkeer van diensten. De belangrijkste hervormingen in dit decreet en het uitvoeringsbesluit hebben betrekking op de erkenningsregeling, de vereenvoudiging van de administratieve lasten en de sanctiebepalingen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel