Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Innovatief en betrokken toerisme in Kenia

De nieuwe aanpak van 'Mara Noboisho Conservancy' en Basecamp

Reeuwijk, 10 december 2010 - 'Mara Noboisho Conservancy' slaat een nieuwe weg in als het gaat om toerisme op basis van gemeenschappelijke betrokkenheid; 'Toerisme met een geweten'. Op eigen initiatief van de Maasai wordt door middel van het behoud van wildlife én toerisme de lokale gemeenschap ondersteund.

Het 'Mara Noboisho Conservancy', gelegen in Narok-Zuid (Great Rift Valley), beslaat meer dan 200km² en grenst aan het beroemde Masai Mara National Reserve. Naboisho, betekent in het Maasai 'bij elkaar komen'. Het project is een initiatief van de lokale bevolking om het behoud van wildlife in het gebied te combineren met toerisme. Hierbij is het van groot belang dat het leefgebied van zowel de landeigenaren als de omliggende gemeenschappen wordt ondersteund.

Het doel van het beschermingsgebied is behoud van biodiversiteit en sociaal-cultureel erfgoed, terwijl toerisme tegelijkertijd zorgt voor lokale werkgelegenheid. Eén van de opmerkelijk resultaten is het overloopgedrag van dieren uit nabij gelegen gebieden. "Dit gedrag heeft een bijzonder effect op de concentratie van dieren in Mara Noboisho", aldus Dickson Ole Kaelo, manager van het 'Conservancy'. "Het verwachte aantal leeuwen is al even groot of zelfs groter dan het aantal in Ngorongoro Crater, in Tanzania Crater". Volgens de manager is dat een teken van een gezond eco-systeem in het gebied. Andere grote voordelen zijn betere gezondheidszorg, schone energie en persoonlijke ontwikkeling van de lokale bevolking door middel van onderwijs en training.

Het vormgeven van het huidige 'Conservancy', in samenwerking met meer dan 500 landeigenaren, Basecamp Foundation, Basecamp Explorer, Koiyaki Guiding School en partners uit de toeristische sector, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Een eerder vermoeden dat landeigenaren in Mara Noboisho zich bedreigd voelden door aanhoudende droogte, de verdeling van het land en armoede werd bevestigd toen zij in 2006 zelf actie ondernomen. Ze benaderden de Basecamp Foundation met het verzoek hen te helpen bij het opzetten van een samenwerkingsverband ter behoud van het hele gebied. "Dit eigen initiatief van de Maasai is heel belangrijk geweest in de realisering van het Mara Noboisho Conservancy" benadrukt Judy Kepher-Gona, CEO van Basecamp Foundation Kenya (leider op het gebied van ontwikkeling in duurzaam toerisme).

Basecamp Foundation zal samen met Mara Noboisho een ontwikkelingsstrategie bedenken waarbij de financiële zekerheid, voor zowel de Koiyaki Guiding School als de Maasai, ook op de lange termijn gewaarborgd blijft. "Hierdoor zal het gezicht van maatschappelijke betrokkenheid in het Keniaanse toerisme voorgoed veranderen", verwacht Dr. Lars Lindkvist van Basecamp Foundation. Naboisho zal een voorbeeld zijn voor duurzaam toerisme en goede investeringen. Dit wordt bevestigd door het vertrouwen van verschillende investeringspartners die hun sporen hebben verdiend in duurzaam toerisme.

Mara Noboisho Conservancy is officieel geopend op 6 december. Ter ere van deze opening heeft Basecamp Foundation op 7 december een seminar georganiseerd in het Louis Leaky Auditorium van The National Museums of Kenya.

Over Kenia

Kenia, gelegen aan de oostkust van Afrika is het land van de ooooh's en aaah's. Ze is het thuis van 'the Big Five'; de olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel en het luipaard en het land van de bijzondere stammen, zoals de Maasai en de Samburu die nog altijd hun eeuwenoude tradities in stand houden. Ook biedt Kenia met haar prachtige kuststrook, kleurrijke tropische onderwaterwereld en warme Indische Oceaan alle ingrediënten voor een luxe strandvakantie. De hoofdstad Nairobi biedt een goed uitgangspunt voor safaritochten, terwijl Mombasa een goede uitvalsbasis is voor dagtochten.

Vanuit Nederland en België worden verschillende lijndienstvluchten en vakantievluchten aangeboden die binnen ongeveer 9 uur vliegen de hoofdstad Nairobi en tweede grote stad Mombasa bereiken. Kijk voor meer informatie over Kenia op www.magicalkenya.nl

###

Noot voor de redactie (