Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Vereenvoudiging vergunningbeleid kerstversiering

Sittard-Geleen, 10 december 2010- Sittard-Geleen past de regelgeving aan rond de vergunningverlening van de kerstversiering aan winkel en horecapanden. De gemeente doet dit om gevolg te geven aan wensen van winkeliers en Centrummanagement. Omdat meerdere detaillisten plannen hadden kerstversiering aan de gevel van hun winkelpand aan te brengen, is er gezocht naar een manier om dit via een vergunning te regelen.

'In eerste instantie werd er gedacht om het aanbrengen van kerstversiering op de gevel vergunningsplichtig te maken en dit onder het uitstalbeleid te rangschikken', zegt wethouder Yvonne Baetens-Derks (wethouder Dienstverlening). ' Maar zo'n regelgeving bleek veel te omslachtig en niet flexibel. Ondernemers die initiatieven nemen om de stad te verfraaien moet je koesteren. Je moet zorgen dat je hun, middels het vereenvoudigen van regels, het ondernemerschap makkelijker maakt. Dàt is deregulering en optimalisering van dienstverlening'.

De gemeente Sittard-Geleen wil op deze wijze een situatie creëren, waarbij zij als locale overheid meer verantwoordelijkheid neerlegt bij externe partijen, zoals centrummanagement en ondernemers. Dit alles met het doel om de rol van de 'overheid' kleiner te maken. Uiteraard zal de gemeente wel altijd blijven sturen op de ruimtelijke kwaliteit.

Kerststad

Sittard-Geleen voegt een zogenaamd addendum aan de vergunning voor de feestverlichting toe, zoals deze vorig jaar verleend is aan het Centrummanagement. Op deze wijze verkrijgt het Centrummanagement een additionele toestemming om kerstversieringen aan de gevels van de panden aan te brengen. Het centrummanagement krijgt een coördinerende rol, waarbij het tevens in overleg met de ondernemers kan sturen om de aard van de kerstversiering te laten aanhaken bij de aanwezige kerstverlichting qua sfeer, kwaliteit, aard en omvang. Op deze manier wordt voorkomen dat er ingewikkelde vergunningprocedure met welstandstoetsing komt. Verder hoeft niet handhavend opgetreden te worden.

Tevens zal in de werkgroep Kwaliteit van het Centrummanagement na de kerstperiode (m.b.t. deze versieringen) een evaluatie plaats vinden. Op deze wijze kan de gemeente ook blijven sturen op kwaliteit.

Met het beleid voor reclame, terrassen en uitstallingen is rekening gehouden door te stellen, dat alleen kerstversiering wordt toegestaan aan de gevels. Dus niet voor de winkels op het trottoir/portieken. Hierdoor komt er geen enkele doorkruising van het uitstallingenbeleid.

De vergunning voor de feestverlichting is vorig jaar verleend voor een periode van 5 jaar

(hierbij is aangehaakt bij het privaatrechtelijke contract dat is afgesloten met de leverancier van de feestverlichting). Daarom wordt het addendum voor dezelfde periode verleend. Aangezien de feestverlichting reeds vanaf week 45 (t/m week 3) is toegestaan, betekent dit dat deze aanvulling inzake vergunning kerstversiering met onmiddellijke ingang van kracht is.




Gemeente Sittard-Geleen