Provincie Noord-Brabant

|Persbericht                              |                              |
|                                         |                              |
|8 december 2010                          |                              |
|                                         |                              |

Winnaars Onderwijsprijs Noord-Brabant 2010
Scholen uit Bergen op Zoom en Tilburg
winnen Onderwijsprijs Noord-Brabant.

Basisschool De Grebbe uit Bergen op Zoom heeft de Onderwijsprijs Noord-Brabant gewonnen in de categorie Basisonderwijs. VMBO De Vakschool, afdeling Creatieve Technieken, uit Tilburg is de winnaar in de categorie Voortgezet Onderwijs. Dat maakte gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema woensdagavond in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch bekend. Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2011 wordt uitgereikt.

Taalachterstand is waarschijnlijk het grootste probleem waar de Nederlandse scholen mee worstelen. Basisschool De Grebbe, een bijna 100% "zwarte" school, gaat verder dan je van een basisschool zou mogen verwachten. De school weet taal tot een levend begrip te maken.

De hele aanpak vindt zijn basis in een hecht en goed doordacht onderwijsconcept dat zijn waarde in de praktijk al heeft bewezen: de brede 5 sterrenschool. De principes: school is "het hele jaar" open (van 7 tot 7), één adres voor alle kinderdiensten vanaf 0 jaar, maatwerk, binding met de buurt en nadruk op rekenen, taal en lezen. Het vraagt veel flexibiliteit van de school en veel creativiteit en inzet van leerkrachten. Maar de resultaten zijn navenant. De Grebbe is een van de weinige scholen die met een inspectierapport in de hand laat zien dat haar aanpak succesvol is. De taalachterstand bij kinderen in groep 3 is in groep 8 omgebogen naar een voorsprong. En dat levert het predicaat "excellente school" op.

Televisieprogramma
De leerlingen van Creatieve Technieken krijgen een week de tijd om een televisieprogramma in elkaar te zetten en te presenteren. De jury sprak van een sprankelend project dat naadloos aansluit bij de interessesfeer van de leerlingen. Een simpele opdracht - maak je eigen televisieprogramma - leidt tot onvermoede resultaten. Het gaat niet alleen om lol maken, ook aspecten als camerawerk, presenteren, een tijdsplanning maken en het nadenken over de opbouw van een programma komen aan bod, aldus de jury.
Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs kregen de winnaars als trofee de Bronzen Olifant uitgereikt. In het primair onderwijs was de tweede prijs voor de Stichting C (21 scholen) uit Uden en werd de derde prijs in de wacht gesleept door De Zonneberg uit Kruisland.
De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar het Frencken College uit Oosterhout. De derde prijs ten slotte was voor het Pleincollege uit Nuenen.
De publieksprijs voor de beste presentatie is in de categorie primair onderwijs gewonnen door de Cultuur Educatie Stichting te Uden en in de categorie voortgezet onderwijs door het Pleincollege te Nuenen.

De Onderwijsprijs Noord-Brabant is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Noord-Brabant en brengt de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht.
---