Ingezonden persbericht


Werkgroep Schenkenschans Groen krijgt versterking van wijk bewoners Westeinde.

Het bestuur van het Wijkpanel Westeinde steunt al vanaf het begin van de oprichting de Werkgroep Schenkenschans Groen.

Na een voorlichtingsbijeenkomst eind november in de wijk over de plannen om op het Schenkenschans eiland een industrie terrein te vestigen heeft nu zich een actieve groep bewoners bij de werkgroep aangemeld.

Begin januari 2011 komen de plannen in de raadscommissies van de gemeenten Leeuwarden, Menameradiel en Littenseradiel, reden waarom wij de raadsleden onderstaande brief op 3 december jl. hebben geschreven.

Verder treft u als bijlage de door ons ingediende zienswijze aan met een verkorte versie in 10 punten, met de zgn. Globale plankaart

Geachte raadsleden,

De werkgroep Schenkenschans Groen heeft haar zienswijze inzake de Structuurvisie Nieuw Stroomland in oktober ingediend. Die vindt u bijgesloten. Wij willen ook graag met de woordvoerder(s) van alle politieke fracties onze zienswijze inhoudelijk bespreken, voordat u in de commissie de inhoudelijke discussie gaat voeren. Graag horen wij van u wie uw woordvoerder(s) zijn.

Wij zijn oprecht blij dat er nu een concept-structuurvisie ligt. Onze werkgroep denkt constructief/kritisch mee. Zoals wij dat via onze belangenorganisaties van Vosseparkwijk, Westeinde, Ritsumasyl, Marsum, Deinum en Boksum al vanaf 1994 hebben gedaan. Wij beschouwen de industriële ontwikkeling van de Westkant van Leeuwarden als een gegeven. Maar tegelijk is onze inzet geweest om dat te doen op basis van een integrale ruimtelijke visie voor dat gebied. Daarbij is voor ons leidend: zuinig ruimtegebruik, zoveel mogelijk open landschap behouden.

Wij gaan er van uit dat in commissie en raad een diepgaande, serieuze en inhoudelijke discussie zal plaatsvinden die leidt tot besluitvorming op basis van het algemene belang en op het schaalniveau van waar het bij deze structuurvisie over moet gaan: een integrale ruimtelijke visie voor met name het gebied tussen de Marsum/Leeuwarden en Werpsterhoek.

Het moet wat ons betreft, op dit moment, niet gaan over de voor- of nadelen van een 5Mw biovergister of hoe groen een asfaltcentrale is. Dat is een discussie die helemaal niet aan de orde zou horen te zijn op het schaalniveau van een structuurvisie. Het is de Stuurgroep Nieuw Stroomland aan te rekenen dat zij deze vermenging van concrete activiteiten in een structuurvisie heeft toegestaan. Het gevolg daarvan is dat er twee besluitvormingsprocessen door elkaar zijn gaan lopen.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat de Stuurgroep voor het gebied Schenkenschans eiland (het gebied tussen het Sylsterrak en Van Harinxmakanaal) zonder enige argumentatie en toetsing aan integrale landschappelijke en ruimtelijke overwegingen, de eerder vastgestelde en geplande functie "recreatief" heeft ingewisseld voor de functie "bedrijventerrein".

We verwijzen naar: de globale Plankaart, een bestuurlijk vastgesteld beleidsstuk (november 2006); voorbeeldig uitgewerkt in de inpassingsvisie Haak om Leeuwarden (als onderdeel van het Ontwerp Tracébesluit) in 2008 en ook later specifiek benoemd in de Landschapvisie Marsum - Deinum - Schenkenschans (2009).

Met het (uit te breiden) Businesspark, Newton III, Newton IV is er voldoende ruimte om de (duurzame) bedrijfsmatige ambities te realiseren en het Schenkenschanseiland te behouden als grootschalige stedelijke open groene ruimte aan de westkant van de stad.

De Stuurgroep is overigens ook volkomen voorbijgegaan aan de raadsbreed aangenomen motie Van Mourik uit 1999. Die hield in dat bij belangrijke ontwikkelingen aan de Westkant van de stad de bewoners van Leeuwarden, Menaldumadeel en Littenseradiel via hun belangenorganisaties vooraf mee zouden praten en op de hoogte zouden worden gehouden van plannen. Voor de Haak om Leeuwarden heeft dat ook in de vorm van een klankbordgroep gefunctioneerd Maar voor Nieuw Stroomland is pas in het allerlaatste stadium (voorjaar en najaar 2009) een tweetal bijeenkomsten gehouden met de dorpsbelangen van Menaldumadeel. Hier zijn Vosseparkwijk en Westeinde buiten gesloten. De plannen voor vestiging van een Energiepark zijn daar bovendien zorgvuldig verzwegen. Voor ons kwamen de plannen voor de vestiging van een Energiepark op Schenkenschanseiland najaar 2009 dan ook als een donderslag bij heldere hemel.




Ingezonden persbericht