Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DUBBELE PRIMEUR DIERENRIJK: EERSTE IJSBEER GEBOREN ÉN OUDSTE MOEDERIJSBEER TER WERELD

Spannende dagen voor moederijsbeer en verzorgers in Dierenrijk

Nuenen, vrijdag 10 december 2010 - In Dierenrijk is maandag voor het eerst een ijsbeertje geboren. Moeder Beja (24) is de oudste ijsbeer ter wereld die voor nageslacht zorgt. Daarmee beleeft het park in één week, twee primeurs. Hoe het met het jong gaat en welk geslacht het betreft is nog onbekend omdat moederbeer haar kraamkamer nog niet heeft verlaten.

Nadat ijsbeer Beja vorig jaar al de symptomen had van een zwangerschap, maar toen niet voor nageslacht zorgde is zij nu dan toch écht bevallen van een zoon of dochter. Beja bezorgt Dierenrijk in Nuenen daarmee in één worp twee primeurs. Ten eerste werd er nooit eerder een ijsbeertje geboren in het park en ten tweede gaat de 24-jarige Beja (hoogst vermoedelijk) de boeken in als de oudste ijsbeer ter wereld die moeder wordt. Voor de verzorgers van Beja zijn het spannende dagen. Via een wat beslagen infraroodcamera en microfoon proberen zij geluiden van moeder en jong op te vangen. Het gebeurt regelmatig dat jonge ijsberen daags na hun geboorte overlijden, omdat de moeder hen geen melk kan of wil geven. Als alles goed verloopt, duurt het naar verwachting nog zo'n drie maanden voordat het jong zich aan het publiek in Nuenen laat zien.

Publiekstrekkers
In Dierenrijk leven vier ijsberen. Als het jong de kraamtijd goed doorstaat is hij of zij nummer vijf. Sinds de opening van het park in 2004 zijn de ijsberen - samen met de Siberische tijgers en Aziatische olifanten - de grote publiekstrekkers in het park. Het viertal heeft onder meer twee grote bassins en rotslandschap als leefruimte. Traditiegetrouw sluiten de ijsberen in Dierenrijk het carnaval in het Brabantse park op Aswoensdag af met het haringhappen. IJsberen zijn sinds drie jaar officieel erkend als bedreigde diersoort. Eerder deze week werd bekend dat ook in Rotterdam een ijsbeertje ter wereld kwam. Martin van Hees, parkmanager van Dierenrijk, noemt dit dan ook 'een bijzonder goede week voor de bedreigde ijsbeer'.

600 gram bij geboorte
Een ijsbeer heeft een draagtijd van ongeveer acht tot negen maanden. Gemiddeld baart een moeder één tot vier jongen per worp. IJsberen leven doorgaans solitair, behalve moeders met hun jongen. Zij blijven gemiddeld 2½ jaar bij elkaar na de geboorte. Een ijsberenjong weegt bij de geboorte ongeveer 600 gram.