Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Nagekomen bericht uit collegevergadering van 7 december

Consultatie over autovrij maken en herinrichting Janskerkhof Het college heeft dinsdag het plan van aanpak voor het autovrij maken en de herinrichting van het Janskerkhof vastgesteld. In het plan zijn scenario's uitgewerkt om het Janskerkhof stapsgewijs autovrij te maken. Het plan is door het college vrijgegeven voor inspraak. Met het plan geeft het college uitvoering aan een raadsmotie om het Janskerkhof stapsgewijs autovrij te maken.

De kosten van de verschillende scenario's lopen uiteen van ¤ 30.000,- tot ¤ 12.02.000.000,-. Op dit moment is alleen geld voor scenario 1: de westzijde afsluiten voor auto's en loop- en zichtlijnen herstellen. Hiermee ontstaat meer ruimte voor terrassen. Hiervoor moeten 45 parkeerplaatsen voor vergunninghouders worden opgeheven. De gemeente start met de voorbereiding van dit scenario, uitbreiding naar andere scenario's blijft mogelijk. Met het duurste scenario wordt het hele Janskerkhof autovrij.

Kosten opheffen parkeerplaats
De kosten worden grotendeels bepaald door de hoeveelheid inkomsten die de gemeente minder krijgt door opheffing van parkeerplaatsen. Het opheffen van één parkeerplaats voor kortparkeren (dus niet voor een vergunningshoudersplaats) kost ¤ 30.000,- en bepaalt hiermee een flink deel van de totale kosten. Medio 2011 komt het college met voorstellen voor de aanpassing van de financiële systematiek die de gemeente hierbij hanteert.