Nederlandse Hartstichting

Petitie voor Actief Donor Registratiesysteem

vrijdag 10 december 2010

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen heeft dinsdag 7 december een petitie aangeboden in de Tweede Kamer voor invoering van het Actief Donor Registratiesysteem (ADR). Mevrouw Neppérus van de VVD nam de petitie in ontvangst. Zij is voorzitter van de commissie voor de verzoekschriften en de burgerinitiatieven.

Er was veel belangestelling uit de politiek: van alle partijen waren de woordvoerders aanwezig.

Bij het Actief Donor Registratie systeem wordt mensen gevraagd te kiezen om wel of geen donor te worden. Als ze geen keuze maken, worden ze gerigstreerd als donor. Zij worden daarover geïnformaard en krijgen een formulier toegestuurd om deze registratie te veranderen.

In het buitenland zijn goede ervaringen met soortgelijke systemen.

Donorschap nu vaak onduidelijk
Bij het huidige systeem in Nederland gaan veel potentiële donoren verloren, omdat ze zich niet laten registreren. Daardoor is onduidelijk of ze wel of geen donor hadden willen zijn.

Meer dan 48.000 mensen hebben zich uitgesproken voor het invoeren van het ADR. Dat betekent dat er genoeg stemmen zijn om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

Kortere wachtlijsten
De Hartstichting is voorstander van invoering van het ADR. We verwachten kortere wachtlijsten voor mensen die een orgaan nodig hebben.