Rijksvoorlichtingsdienst
8-4-2010
Gezocht: mensenrechtenverdedigers

De nominatie voor de Mensenrechtentulp 2010 staat vanaf vandaag open. De mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering gaat naar een man of vrouw die uitzonderlijk moedig de rechten van zijn of haar medeburgers beschermt en bevordert. De plechtige uitreiking is op 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, in de Ridderzaal in Den Haag.

'De Tulp is een eerbetoon aan mensen die verandering in gang willen zetten en die durven op te komen voor de rechten van hun medemensen, soms in heel moeilijke omstandigheden', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Dit jaar reikt de minister van Buitenlandse Zaken voor de derde keer de Mensenrechtentulp uit. In 2008 won Justine Masika uit Congo de prijs en in 2009 Shadi Sadr uit Iran.

Iedereen kan via www.mensenrechtentulp.nl tot en met 15 juni een kandidaat voordragen. Een jury kiest drie kandidaatwinnaars. De minister van Buitenlandse Zaken wijst de uiteindelijke winnaar aan. De winnaar krijgt een bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp en een geldprijs van 10.000 euro. Bovendien kan hij of zij een projectvoorstel indienen ter waarde van 100.000 euro ter intensivering van zijn of haar werk als mensenrechtenverdediger.

Mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld kunnen worden voorgedragen. Het moet gaan om individuen, dus geen organisaties, die dagelijks met vreedzame middelen werken aan de bescherming of bevordering van de mensenrechten.

Bovendien moeten zij een steun in de rug nodig hebben omdat ze door hun activiteiten extra risico lopen. Zij moeten baat kunnen hebben bij de erkenning en de zichtbaarheid die gepaard gaan met het winnen van de prijs.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed