Dienstenbond CNV


10 december 2010

Werkonderbrekingen starten vandaag bij Albert Heijn distributie

Ultimatum verstrijkt; vereiste respons AH blijft uit

Het ultimatum dat CNV Dienstenbond stelde aan Albert Heijn loopt vandaag om 14.00 af zonder een adequate respons van de grootgrutter. De consequentie hiervan is dat CNV Dienstenbond werkonderbrekingen start in de distributiecentra. De actiebereidheid is groot onder de werknemers. Veel vaste werknemers zijn bang op de langere termijn hun baan te verliezen en vrezen verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Door de vergaande flexibilisering en uitbesteding van het werk komt steeds meer vast werk onder druk te staan.

Toekomstdiscussie overschaduwt onderhandelingen Al geruime tijd spreekt CNV Dienstenbond met Albert Heijn over een zogeheten investeringsagenda voor de toekomst. Albert Heijn beoogt een flexibelere inzet van het vaste personeel om aan de vraag van de markt te kunnen blijven voldoen. CNV Dienstenbond en haar leden willen hierin meedenken met Albert Heijn, maar zij willen wel in ruil voor die verdergaande fllexibilisering meer werkzekerheid; meer vaste banen.

Momenteel wordt op veel distributiecentra namelijk al meer dan 50% van het werk ingevuld door uitzendkrachten. Ook wordt steeds meer werk uitbesteed. Bestuurder Wessel Breunesse van CNV Dienstenbond: "Veel werknemers vrezen het moment dat de naam AH van de gevels van de panden verdwijnt. Met alle gevolgen van dien voor behoud van werk en arbeidsvoorwaarden."

Cao-onderhandelingen muurvast.
In de gesprekken over de investeringsagenda blijven concrete toezeggingen over behoud en uitbreiding van vast werk uit. Het levensmiddelenconcern wekt steeds meer de indruk de hele discussie te beschouwen als een manier om verder te bezuinigen.

Om meer ruimte te geven aan de toekomstdiscussie is besloten de cao-onderhandelingen zeer beperkt te houden, waarbij loon voor de duur van een jaar de belangrijkste component is. Breunesse: "Een goed loonbod zou het vertrouwen in de goede wil van Albert Heijn om van de toekomstdiscussie een win-win situatie te maken kunnen herstellen."

Werkonderbrekingen
Een goed onderhandelingsresultaat blijkt echter onhaalbaar. De afstand tussen de loonvraag van 2,5% en die van de werkgever, 1,3% is veel te groot. Daarmee zijn acties een feit geworden. Wanneer en waar de werkonderbrekingen precies gaan plaatsvinden blijft voor de leiding van Albert Heijn nog een verrassing. Breunesse: "Als Albert Heijn doof blijft voor de zorgen en wensen van zijn medewerkers, dan wacht het concern een Kerst om nooit te vergeten".