Gemeente Eindhoven

Buizensculptuur Frans Gast in Henri Dunantpark blinkt voortaan ook `s avonds

Vanaf het weekend van 11 en 12 december wordt het kunstwerk van Frans Gast, dat sinds begin dit jaar in het Henri Dunantpark staat, aangelicht. De buurt maakte samen met de betrokken bedrijven Petrumus en Led-e-Lux het lichtontwerp en de gemeente ondersteunde het initiatief financieel.

Bij aanvang van de renovatie van de Piazza zo'n acht jaar geleden werden de kunstwerken die op het plein tussen de Bijenkorf en de Piazza stonden verwijderd. Met de projectontwikkelaar werd overeen gekomen dat de kunstwerken elders in Eindhoven teruggeplaatst zouden worden. Buurtvereniging `Buurtpreventie Woenselse-Heide 2' kwam met het plan om de buizensculptuur van Frans Gast in het Henri Dunantpark te plaatsen. Een mooi plan dat uiteindelijk in februari van dit jaar gerealiseerd werd.

Met de realisatie van dat idee werd een nieuw idee geboren: het aanlichten van het kunstwerk. Vanaf dit weekend staan de buizen 's avonds niet meer in het donker. Zes led-armaturen verlichten het kunstwerk, dat 30 meter hoog is, vanaf de grond met wit licht en kleuraccenten. De lichtinstallatie gaat 's ochtends en 's avonds gelijktijdig aan met de openbare verlichting in het park, maar gaat 's nachts uit.

Bijgaande foto is van Rob van Gool van Led-e-Lux.