Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dag in de Branding presenteert..

Opera 'Rage d'Amours': een bizarre liefdesgeschiedenis uit handen van Rob Zuidam
Een gratis toegankelijk meesterwerk in het culturele hart van Den Haag!

De 18e editie van Dag in de Branding, hét festival voor nieuwe muziek, staat in het teken van de opera Rage d'Amours van Rob Zuidam. Eerder dit jaar werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Kees van Baaren Prijs 2010 heeft toegekend aan componist Rob Zuidam, dit voor zijn uitvoering van de opera Rage d'Amours. Reden voor de Johan Wagenaar Stichting om het initiatief te nemen tot een heropvoering van het meesterwerk. Rage d'Amours zal tweemaal worden uitgevoerd door het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag, op zaterdag 11 en zondag 12 december 2010. De opera is beide dagen gratis toegankelijk!

Liefde, dood en necrofilie | Fakkels verlichten een processieachtige stoet, die vanuit de verte nadert en de sereniteit van de duisternis doorbreekt. Flarden van geneuriede hymnen, geprevelde gebeden en sporadisch tromgeroffel kruipen omhoog langs de kale, rotsachtige heuvelruggen. De optocht bestaat uit monniken die een lijkkist met zich voortslepen, voorgegaan door hun koningin...

Rage d'Amours is de eerste opera die de bizarre liefdesgeschiedenis vertelt van Johanna de Waanzinnige (1479-1555), die geen afscheid kon nemen van haar overleden geliefde Philips de Schone en zijn stoffelijk overschot met zich meezeulde door het Spaanse Castilië en Léon. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen, hopend op zijn wederopstanding. Johanna bleef aan zijn zijde tot ze werd opgesloten in een kloostertoren. De opera gaat over liefde, dood en necrofilie - over passie en een tragische liefde, die zo onvoorwaardelijk was, dat deze de dood wilde overwinnen.

Rob Zuidam wint Kees van Baaren Prijs | Rob Zuidam schreef de opera in opdracht van het Boston Symphony Orchestra. In augustus 2003 ging Rage d'Amours in première tijdens het Tanglewood Festival in het Amerikaanse Boston. Vijf jaar geleden beleefde Rage d'Amours haar Europese première tijdens het Holland Festival, met Claron McFadden, Barbara Hannigan en Young-Hee Kim in de hoofrol, in een enscenering van Guy Cassiers. Zuidam staat bekend om zijn composities voor vocale muziek, met name het muziektheater. Daarnaast componeerde hij een groot aantal werken voor orkesten, ensembles en solisten. Het was Hans Werner Henze die Zuidam wees op zijn potentieel als operacomponist en -librettist en hem een opdracht gaf voor een avondvullende opera, 'Freeze'. Met zijn tweede opera Rage d'Amours zette Zuidam zichzelf op de kaart als een groot operacomponist.

Een bijzondere voorstelling voor een breed publiek | Een doelstelling van het festival Dag in de Branding, is het initiëren van bijzondere projecten op het gebied van de Nieuwe Muziek. Dag in de Branding streeft er naar een breed publiek te bereiken door deze projecten te laten plaatsvinden buiten de muren van de traditionele concertzaal, in openbare en gratis toegankelijke locaties. Daarom zijn de uitvoeringen van Rage d'Amours tijdens G18 gratis te bezoeken. Om de waarde en betekenis van bepaalde composities te benadrukken wil de organisatie werken bovendien meerdere malen uitvoeren. Het project rond Rage d'Amours krijgt dan ook een vervolg in februari 2012. Dan gaat de bewerking van choreografe Nanine Linning in première tijdens het Holland Dance Festival.

Trio Windstreken + Dag in de Branding meets State-X New Forms! | Tijdens de 18e editie van Dag in de Branding op zaterdag 11 december is nog meer te beleven. Na de uitvoering van Rage d'Amours in de Dr Anton Philipszaal vindt een concert plaats van het Trio Windstreken in Theater De Regentes. De dag wordt afgesloten met een programma in het Paard van Troje onder het vaandel van State-X New Forms, met onder meer Datacore, Lee 'Scratch' Perry ft. Adrian Sherwood, Darkstar, Mount Kimbie, Joker, Hauschka, Warsaw Village Band, Pixielord en The Pyramids. Dag in de Branding heeft het Arnold Dreyblatt Ensemble uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het programma van SXNF. Een weekend vernieuwende muziek in de breedste zin van het woord!

ZA. 11 DECEMBER 2010 | G18 DAG IN DE BRANDING 'RAGE D'AMOURS' OPERA

Compositie en libretto van Rob Zuidam - winnaar van de Kees van Baarenprijs 2010 ! Dr Anton Philipszaal Den Haag | Aanvang: 15:00 | Toegang: GRATIS!

Plus:
Trio Windstreken - Theater De Regentes Den Haag
Dag in de Branding meets State-X New Forms - Paard van Troje Den Haag

Toegang voor deze onderdelen bedraagt ¤ 25 | passé-partout | Zie www.dagindebranding.nl | www.state-xnewforms.nl voor info over kaartverkoop.

ZO. 12 DECEMBER 2010 | G18 DAG IN DE BRANDING 'RAGE D'AMOURS' OPERA

** EXTRA VOORSTELLING! **
Compositie en libretto van Rob Zuidam - winnaar van de Kees van Baarenprijs 2010 ! Dr Anton Philipszaal Den Haag | Aanvang: 14:15 | Toegang: GRATIS!

Programmaoverzicht G18 | Dag in de Branding | Za. 11 december 2010

15:00 | Dr Anton Philipszaal Den Haag | Opera 'Rage d'Amours' Compositie en libretto: Rob Zuidam
Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk
Met Claron McFadden, Katrien Baerts, Young-Hee Kim, Erik Slik, Romain Bischoff, Hilary Summers, Bart Uvyn, Eelke van Koot, Alistair Shelton-Smith, Tim Maas Beeld: Peter Missotten
Uitvoerend producent: EENPUNT6 | Kees Kaya, Lidy Ettema

17:00 | Theater De Regentes Den Haag | Trio Windstreken

20:00 | Paard van Troje Den Haag | Dag in de Branding meets State-X New Forms Met: Lee 'Scratch' Perry ft. Adrian Sherwood, Joker, Mount Kimbie, Darkstar, Huoratron, Pixelord, Borbetomagus, Thomas Ankersmit, Warsaw Village Band, The Pyramids, Hauschka, Datacore, N!euwe Supersolden, New Earth Group & Rotterdams Symfonisch Blaasorkest, Gate, Volcano The Bear, Arnold Dreyblatt Ensemble