Gemeente Berkelland


Veelzijdige en leerzame "praktijkdag voor jonge autorijders"

DriveXperience groot

Jonge autobestuurders die in de periode 2008 - 2010 hun rijbewijs hebben gehaald, kunnen op zondag 12 en 19 december gratis meedoen aan een praktische, leerzame én leuke verkeersveiligheidsdag. Hiervoor worden zelfs auto's beschikbaar gesteld, dus het bezit van een eigen auto is niet verplicht. Voorwaarde is dat de jongeren in de periode 2008 - 2010 hun rijbewijs hebben gehaald en sindsdien zelfstandig al wat rijervaring hebben opgedaan.

Deze praktijkdag voor jonge autobestuurders wordt in de gemeente Berkelland gehouden op initiatief van de gemeente, in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), dat deze dag ook subsidieert. De praktijkdag is een unieke gelegenheid om zélf in de praktijk te ervaren hoe goed je als jonge autorijder bent en welke verbeterpunten er wellicht nog zijn te behalen.

Praktijkrit rijden (Road Xperience)

Tijdens deze praktijkdag kun je zelf tijdens een praktijkrit ervaren hoe goed je als jonge autorijder bent en welke verbeterpunten er wellicht nog zijn te behalen. Je rijdt met twee andere jongeren een anderhalf uur durende praktijkrit door de omgeving en wisselt elkaar af aan het stuur. Je beoordeelt je eigen rijstijl en die van de beide andere bestuurders en zij beoordelen ook hun eigen - én jouw - rijstijl. Tevens geven jullie van je zelf - en van elkaar - verbeterpunten aan. Dit allemaal onder begeleiding van een coach die als laatste óók zijn oordeel geeft. Spannend!

Noodstops op mobiele baan (Track Xperience)

In dit onderdeel rijden de jonge deelnemers op een ter plaatse aangelegde mobiele rem/slipbaan, waarbij zij zélf achter het stuur kunnen ondervinden hoe het aanvoelt om op glad wegdek onverwacht een noodstop te maken en te ervaren hoe lang je remweg op een glad wegdek is. Je voelt bij het maken van een noodstop de werking van het ABS remsysteem en maakt noodstops bij 30 en 50 km per uur op een nat én een spiegelglad wegdek. Ze zijn dan een ervaring rijker!

Module alcohol en drugs (XperienceXchange)

Derde onderdeel van deze dag is een groepsdiscussie en ervaringsuitwisseling met alle deelnemers over de werking van alcohol en drugs in relatie tot verkeerdeelname en hoe je daarmee kunt omgaan. Samen met een verkeer- en alcoholdeskundige op dit gebied ga je een open discussie aan. Het is alles bij elkaar een veelzijdig dagprogramma met autorijden, remproeven, met elkaar discussiëren, ervaringen uitwisselen en elkaar beoordelen.

Vooraf en achteraf verkeerstest via internet

Na aanmelding ontvang elke deelnemer een eigen inlogcode waarmee zij op hun pc via internet alvast een test kunt doen die laat zien wat voor soort autorijder ze zijn. Na deelname aan de praktijkdag krijgende deelnemers weer een nieuwe eigen inlogcode om nogmaals een leuke en leerzame toets via internet te doen. Een extra reden dus om zich aan te melden en mee te doen!

Aanmelden via de website

Aanmelden voor deze dag kan via internet op www.thedrivexperience.nl of op www.jongeautorijders.nl. Daar vind je ook meer informatie over deze praktijkdagen. Na aanmelding wordt je per email geïnformeerd over de locatie, tijden, enzovoort.

Brief aan àlle jongeren

De gemeente heeft alle jongeren tussen 18 en 24 jaar een brief gestuurd over de DriveXperience? Dus ook jongeren die al jaren een rijbewijs hebben! Wij konden namelijk niet beschikken over een bestand waaruit we een selectie konden maken. We hopen dat hiervoor begrip bestaat.