Gemeente 's-Hertogenbosch

03-12-2010
Nieuwe dienstregeling bussen per 12-12-2010

Vanaf zondag 12 december 2010 voeren Arriva en Veolia nieuwe dienstregelingen voor het busvervoer in. Sommige lijnen krijgen andere rittijden en sommige routes veranderen.

Hieronder vindt u de volgende informatie:

* Belangrijkste wijzigingen buslijnen Arriva
* Belangrijkste wijzigingen voor bussen in/naar De Meijerij
* Wijzigingen voor de buurtbussen

* Belangrijkste wijziging voor 's-Hertogenbosch van Veolia Transport
* Meer informatie

Belangrijkste wijzigingen buslijnen Arriva
Voor alle lijnen geldt dat de rijtijden opnieuw zijn gemeten en indien nodig aangepast. Ook de verdeling van de tijd tussen de haltes is op een aantal lijnen aangepast. Dit leidt tot een dienstregeling die betrouwbaarder is. Ook wordt hierdoor de kans kleiner dat bussen te vroeg langs een halte rijden.

Bijzonderheden

* De Barthenbrug, de brug over de Aa, tussen de Graafseweg en de Oostwal, zal voor langere tijd afgesloten zijn. Hiervoor wordt een omleiding ingesteld via de Rijnstraat. De reistijd zal hierdoor ongeveer twee minuten langer worden.

* De vakantiedienstregeling in de zomer is in 2011 een week langer dan in 2010.

Lijn 60

* Op lijn 60 krijgen de donderdagavond en de vrijdagavond een gelijke dienstregeling, met dezelfde businzet als op de andere P+R-lijnen.

Lijn 62

* De halte Sint Teunislaan is in beide richtingen vervallen.

Lijn 65

De route van lijn 65 is op twee punten gewijzigd. Lijn 65 rijdt via de Brabanthallen, en rijdt niet meer door Bokhoven. De nieuwe route via de Brabanthallen loopt als volgt (in de richting van Engelen): Vanaf de rotonde Simon Stevinweg rechtsaf richting Brabanthallen.
* Via achtereenvolgens de Oude Vlijmenseweg, de Diezekade en de Zandzuigerstraat voert de route naar de Rietveldenweg, waar de huidige route wordt vervolgd.

* Ter hoogte van het nieuwe congrescentrum `1931' en bij de hoofdingang van de Brabanthallen aan de Diezekade komen nieuwe haltes.

* Lijn 65 rijdt niet meer door Bokhoven. In de nieuwe dienstregeling loopt de route over `de Omloop', ten zuiden van Bokhoven.
* Na de halte Engelen, Wuyvenhaerd gaat de bus bij `de Omloop' rechtsaf, en vervolgt zijn route via deze weg. Vanaf de eerstvolgende halte, Beeckendael, rijden de bussen weer de huidige route.

* De halte Engelen, Haverleij, wordt de eindhalte van deze lijn.
* Inwoners van Bokhoven kunnen van het zogenoemde 'tarief kleine kernen' gebruik maken.

Lijn 66

* Lijn 66 rijdt niet meer naar Vlijmen. Een deel hiervan wordt overgenomen door de streeklijnen 135 en 136.
* In de spitsuren worden op lijn 135 tussen Oud Heusden en 's-Hertogenbosch v.v. en lijn 136 tussen Drunen en 's-Hertogenbosch extra ritten. In de ochtend naar 's-Hertogenbosch toe, in de middag vanaf 's-Hertogenbosch.

* Lijn 135 rijdt in de vakantieperioden extra ritten. Lijn 136 rijdt in de vooravond een extra rit 's-Hertogenbosch - Kaatsheuvel en op zaterdag overdag een halfuurdienst Drunen - 's-Hertogenbosch v.v. (zie ook: www.veolia-transport.nl).

Lijn 67, 68 en 69 richting Maaspoort/Maasoever

* Lijn 69 naar de Maasoever rijdt niet meer in de nieuwe dienstregeling. Alle ritten van lijn 69 zijn omgezet in ritten op lijn 68. De bediening van het Carolus Ziekenhuis is overgenomen door lijn 74.

* Als gevolg van het opheffen van lijn 69 zijn alle ritten van lijn 67 op de Troelstradreef gekoppeld aan lijn 68. Het aantal ritten op lijn 67 is niet veranderd.

* Het aantal ritten tussen 's-Hertogenbosch Centraal Station (CS) en Maaspoort is in de spits uitgebreid van drie naar vier ritten per uur.

* Voor de bereikbaarheid van het toekomstige Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ, opening mei 2011), rijdt een groot aantal ritten op lijn 68 vanuit de Maasoever vanaf het CS door als lijn 68 of lijn 69 naar JBZ/Vught. Hierdoor hebben ook reizigers uit Maaspoort/Maasoever en het centrum in veel gevallen een rechtstreekse verbinding met het JBZ. Deze koppeling geldt ook in omgekeerde richting: bussen uit Vught/JBZ rijden in veel gevallen door naar de Maaspoort/Maasoever. In de tabellen van de dienstregeling is met een voetnoot aangegeven wanneer deze doorkoppeling van toepassing is. In andere gevallen moet er overgestapt worden op CS.

* Let op: het nieuwe JBZ is met bovenstaande lijnen bereikbaar vanaf de opening in mei 2011.

Lijn 68 en 69 naar Vught

* De lijnen naar Vught gaan een andere route rijden. Om het toekomstige Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) goed met het openbaar vervoer te ontsluiten, rijden alle bussen tussen CS en Vught via het JBZ.

* De route loopt vanaf CS via de Onderwijsboulevard naar het JBZ. Vanaf het JBZ rijdt de bus over de nieuwe randweg naar Vught.
* De nieuwe route wordt pas gereden, als het JBZ in gebruik is. Dat is naar verwachting in mei 2011. Tot dat moment, rijden de lijnen 68 en 69 via het Wilhelminaplein (Heetmanplein) naar Vught.
* In Vught rijdt de bus ook een andere route op lijn 69. Vanaf de halte Laagstraat gaat de bus niet langer de Repelweg in, maar rijdt de bus rechtdoor via de Laagstraat. Na het passeren van de spoorwegovergang gaat de bus rechtsaf de Industrieweg op, en aan het einde van de weg gaat de bus linksaf de Molenstraat is, en vervolgt de huidige route. Bij de rotonde bij het zorgcentrum Voorburg/Reinier van Arkel komen nieuwe haltes.
* In Vught zijn de volgende haltes opgeheven: Hertoglaan, Rouppe van de Voortlaan en Repelweg.

* De nieuwe eindhalte van de lijnen 68 en 69 is Vijverbosweg.
* De haltes Wolfskamerweg en Paulusstraat zijn samengevoegd tot één halte.

* Voor de bereikbaarheid van het nieuwe JBZ, rijdt een groot aantal ritten op lijn 68 vanuit de Maasoever vanaf CS door als lijn 68 of lijn 69 naar JBZ/Vught. Hierdoor hebben ook reizigers uit Maaspoort/Maasoever en het centrum in veel gevallen een rechtstreekse verbinding met het JBZ. Deze koppeling geldt ook in omgekeerde richting: bussen uit Vught/JBZ rijden in veel gevallen door naar de Maaspoort/Maasoever. In de tabellen van de dienstregeling is met een voetnoot aangegeven wanneer deze doorkoppeling van toepassing is. In andere gevallen moet er overgestapt worden op CS.

Lijn 72

* De route is gewijzigd. De nieuwe route voert, komende vanaf de Breeakkers, over achtereenvolgens de Meerwijkweg, de Uilenwaard en de Kasteeldreef. Bij de rotonde met de Burg. Godschalxstraat gaat de bus weer richting 's-Hertogenbosch.

* Er zijn nieuwe haltes bij de Meerwijkweg en de Haagstraat.
* De halte Empel, Bereklauw wordt het eindpunt van lijn 72.
* Lijn 162, tussen Oss en 's-Hertogenbosch, vervult ook een belangrijke rol in de verbinding tussen Empel en 's-Hertogenbosch. Om die reden is de dienstregelingstabel van deze streeklijn ook in dit boekje opgenomen.

Lijn 74

* Om het wegvallen van lijn 69 door de Herven op te vangen, is de route van lijn 74 gewijzigd. In de richting van De Groote Wielen voert de route na het passeren van NS-station Oost over de Hervensebaan langs de scholen en het Carolus Ziekenhuis. Aan het einde van de Hervensebaan rijdt de bus linksaf de Balkweg in. Vanaf de kruising met de Bruistensingel wordt de huidige route weer gevolgd. Alle bestaande haltes op dit nieuwe traject worden bediend.

* De halte Brabantpoort in de richting De Groote Wielen (lijn 74b) is verwijderd. Dit in verband met de gevaarlijke oversteek van de halte naar het bedrijventerrein. Reizigers voor Brabantpoort kunnen uitstappen bij de halte De Reit, daar oversteken bij de verkeerslichten en dan de via het voetpad naar Brabantpoort lopen.

Bussen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Let op: per mei 2011
* Om het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) goed met het OV te ontsluiten, rijden alle bussen tussen CS en Vught via het JBZ.
* De route loopt vanaf CS via de Onderwijsboulevard naar het JBZ. Vanaf het JBZ rijdt de bus over de nieuwe Randweg naar Vught.
* Naast de bediening met de stadsdienst wordt het JBZ ook door de streeklijnen 135 en 136 bediend (zie www.veolia-transport.nl).
* De nieuwe route wordt pas gereden, als het JBZ in gebruik is. Dat is naar verwachting in mei 2011. Tot dat moment, rijden de lijnen 68 en 69 via het Wilhelminaplein (Heetmanplein) naar Vught.
* Van maandag tot en met zaterdag rijden er vier stadsbussen per uur van en naar het JBZ. In de vroege avond rijden er twee bussen per uur en na 21.00 uur één bus per uur.

* Het JBZ is ook op zaterdag voor 07.00 uur bereikbaar met het openbaar vervoer.

* Op zondagen rijden er twee stadsbussen per uur naar het JBZ.
* Om de bereikbaarheid van JBZ nog verder te verbeteren, rijdt een groot aantal ritten op lijn 68 vanuit de Maasoever vanaf CS door als lijn 68 of lijn 69 naar JBZ/Vught. Hierdoor hebben ook reizigers uit Maaspoort/Maasoever en het centrum in veel gevallen een rechtstreekse verbinding met het JBZ. Deze koppeling geldt ook in omgekeerde richting: bussen uit Vught/JBZ rijden in veel gevallen door naar de Maaspoort. In de tabellen van de dienstregeling is met een voetnoot aangegeven wanneer deze doorkoppeling van toepassing is. In andere gevallen moet er overgestapt worden op CS.

naar boven

Belangrijkste wijzigingen De Meierij
De aansluitingen in Uden en Veghel zijn op de dagsoorten dat er minder bussen rijden (de avond, de zondag en de zaterdag) wat ruimer gemaakt. Dit om kans op lange wachttijden na het missen van een aansluiting te verkleinen. De vakantiedienstregeling in de zomer is in 2011 een week langer dan in 2010.

Lijn 156

* Bedrijventerrein De Brand is opgenomen in de route van lijn 156. Halte De Brand ligt vóór de rotonde bij het inrijden van het terrein. In de ochtendspits rijden de bussen die van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven rijden via De Brand (in tegengestelde richting niet) en in de middag/avondspits rijden bussen van Eindhoven naar 's-Hertogenbosch via De Brand (zie hiervoor de dienstregeling).

* Er is een extra rit ingelegd van Eindhoven naar 's-Hertogenbosch in de avondspits: vertrek uit Eindhoven om 18.42 uur, aankomst 's-Hertogenbosch om 19.56 uur.

Lijn 158

* Om 15.18 uur vertrekt er vanuit 's-Hertogenbosch een extra rit die om 16.04 uur in Veghel aankomt.

Lijn 159

* De tweede rit van 's-Hertogenbosch naar Veghel (vertrek uit 's-Hertogenbosch om 08.09 uur) rijdt ook tot de Muntelaar.
* In de richting van 's-Hertogenbosch naar Veghel is een extra halte aangelegd in Veghel. Deze ligt tegenover het tankstation in de wijk De Leest, onderaan de afrit van de Rembrandtlaan. Met deze halte wordt de loopafstand voor met name de inwoners van de Bloemenwijk verkort.

Lijn 160

* De frequentie is op maandag tot en met vrijdag overdag verdubbeld van één keer per uur naar twee keer per uur. Dit geldt tot aan de laatste rit.

* In het begin van de avond zijn in beide richtingen ritten toegevoegd. De laatste ritten vertrekken nu om 19.14 uur uit Uden en om 20.11 uur uit 's-Hertogenbosch.

* Op zaterdag is de frequentie vanaf 12.00 uur uitgebreid van één keer per uur naar twee keer per uur.

Lijn 90

* Er zijn van maandag tot en met vrijdag in de avond twee extra ritten ingelegd tussen 's-Hertogenbosch en Grave. Dit biedt reizigers een latere reismogelijkheid op dit traject.

Lijn 162

* In verband met de bediening van Empel rijdt lijn 162 in de vakanties dezelfde dienstregeling als in de basisdienstregeling.
* Lijn 162 tussen Oss en 's-Hertogenbosch rijdt in Empel dezelfde route als lijn 72 (via de straat `Breeakkers').

naar boven

Buurtbussen

Lijn 203

* De route van lijn 203 is gewijzigd. In Vught rijdt de buurtbus nu via het Moleneindplein, de Vijverbosweg en de Loonsebaan naar 's-Hertogenbosch.

Lijn 213

* Lijn 213 tussen Vught-Lunetten en 's-Hertogenbosch CS is een volwaardige buurtbus geworden. De buurtbus rijdt op werkdagen de hele dag door, van 07.40 uur tot 18.40 uur. Ook op zaterdagen is er bediening met deze lijn, van 09.40 uur tot 17.40 uur.

naar boven

Veolia transport
Per zondag 12 december verandert ook de dienstregeling van de Veolia-bussen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van Veolia Transport voor 's-Hertogenbosch.

Lijn 135

* In Oud Heusden wordt via de Vestingstraat, Laagstraat en Steenweg gereden.

Lijn 135/136 Vlijmen

* Lijn 66 van Arriva wordt tussen Vlijmen en 's-Hertogenbosch opgeheven.

* Daarom worden in de spitsuren op lijn 135 tussen Oud Heusden en 's-Hertogenbosch v.v. en lijn 136 tussen Drunen en 's-Hertogenbosch extra ritten geboden.

* Lijn 135 rijdt in de vakantieperioden extra ritten. Lijn 136 rijdt in de vooravond een extra rit 's-Hertogenbosch - Kaatsheuvel en op zaterdag overdag een halfuurdienst Drunen - 's-Hertogenbosch v.v.

Lijn 135/136 's-Hertogenbosch Jeroen Bosch Ziekenhuis
* Zodra de infrastructuur klaar is en het ziekenhuis in gebruik wordt genomen (naar verwachting mei 2011) zullen de lijnen 135 en 136 ook stoppen bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Lijn 139/239

* Lijn 139 is een nieuwe spitslijn die van Udenhout via Biezenmortel en Helvoirt rechtstreeks naar 's-Hertogenbosch v.v. rijdt.
* Deze lijn vervangt de ritten met grote bus op lijn 239 en in de middagspits vervangt deze lijn de versterkingsritten op lijn 239.

Lijn 300

* Op maandag t/m vrijdag vertrekken de laatste ritten anderhalf uur later, namelijk rond 20.00 uur vanaf 's-Hertogenbosch en Tilburg.
* In de ochtendspits wordt vanaf Waalwijk een extra rit naar 's-Hertogenbosch en naar Tilburg gereden.

* In de middagspits worden vanaf Tilburg twee ritten extra gereden.
* Nieuw is dat lijn 300 gaat op zaterdagen tussen 12.00 en 18.00 uur ieder half uur rijden.

naar boven

Meer informatie
Binnenkort brengt Arriva de busboekjes voor de Bossche stadsdienst en voor de streekbussen uit. Deze zijn verkrijgbaar in de Arriva-winkel bij het busstation in 's-Hertogenbosch. Kijk voor de nieuwe dienstregelingen op de websites van de vervoersbedrijven:
* Arriva: www.arriva.nl

* Veolia Transport: www.veolia-transport.nl.

De provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor het openbaar busvervoer.

naar boven