KRO

KRO Brandpunt naar een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld

Uitzenddatum: 12/12/2010

Op zoek naar kapers op de Somalische kust

Aanstaande zondag 12 december brengt KRO Brandpunt een reportage vanuit een van de meest gevaarlijke gebieden ter wereld: het centrum van de piraterij in Somalië. Brandpunt kreeg, voor het eerst in maanden, speciale toestemming van de autoriteiten om te filmen. In deze reportage gaat Brandpunt op zoek naar wat de Somalische kapers op de kust bezielt. Ze worden in ieder geval niet tegengehouden door de kustwacht van Somalië, die over één schip beschikt maar nauwelijks brandstof heeft om ermee te varen. De vraag is of Nederlandse marineschepen de piraten op de knieën zullen krijgen. KRO Brandpunt komt met unieke beelden uit een no-go-area en piraten die geen angst kennen voor hun tegenstanders.

Aart Zeeman reisde af naar de noordelijke havenstad Bosasso. Volgens veiligheidsexperts een hachelijke onderneming omdat buitenlanders in Somalië een felbegeerde prooi zijn. Losgeld voor ontvoering is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van het land. Dag en nacht begeleid door bewapende lijfwachten ging Zeeman voor KRO Brandpunt op zoek naar antwoord op de vraag hoe het kan dat in 2010 meer schepen zijn gekaapt dan het jaar ervoor. En dat terwijl de anti-piraterij operatie in de wateren rond Somalië, waar ook de Nederlandse Marine aan meedoet een vermogen kost. Met enige regelmaat laat de Marine trots weten dat er weer piraten zijn opgepakt. Maar voor hoe lang?

Brandpunt sprak met diverse betrokkenen: de vice-president én de minister van Veiligheidszaken van Puntland, het centrum van de piraterij in Somalië. Ook de vissers die niet meer kunnen uitvaren komen aan het woord.

KRO Brandpunt, zondag 12 december, 22.15 uur, Nederland 2