KRO

KRO Brandpunt over Somalië en bevallingen

Uitzenddatum: 12/12/2010

Aanstaande zondag (12 dec. 22.15 u, N2) brengt KRO Brandpunt een reportage vanuit een van de meest gevaarlijke gebieden ter wereld: het spectrum van de piraterij in Somalië. En verder een reportage over de situatie in bevallingsland: de gynaecologen en verloskundigen gooien met modder naar elkaar.

Somalië is een van de meest gevaarlijke gebieden ter wereld en thuisbasis van piraten. Er wonen mannen die in hun vissersbootjes jacht maken op westerse schepen, ze kapen en gaan er met miljoenen euro's aan losgeld vandoor. Aart Zeeman reisde naar de Somalische havenstad Bosasso, op zoek naar die piraten.

Een hachelijke onderneming. Buitenlanders zijn in Somalië vooral een felbegeerde prooi. Losgeld voor ontvoering is een van belangrijkste bronnen van inkomsten van het land. Filmen is dan ook alleen mogelijk met speciale toestemming van de autoriteiten en dag en nacht bewaking van bewapende lijfwachten; een `hit and run' operatie.

In een gezamenlijke operatie proberen de Westerse landen uit alle macht de piraten op te sporen. Ook de Nederlandse marine doet daar aan mee. Met enige regelmaat laat die trots weten dat er weer piraten zijn opgepakt. Maar intussen zijn er in 2010 meer schepen gekaapt dan het jaar ervoor. Hoe kan dat?

Bevalt de bevalling?
Nederland heeft een veel te hoge babysterfte. Honderden baby's sterven onnodig rondom de bevalling. Hoe dat komt weten we inmiddels wel, gynaecologen en verloskundigen werken niet goed samen. Ze gooien vooral met modder naar elkaar. Ouders en baby's zijn de dupe. Met fatale gevolgen. In KRO Brandpunt, oorlog in bevallingsland.

KRO Brandpunt, zondag 12 december, 22.15 uur, Nederland 2