NCRV

Dokument Junior (2)

Ingezonden door NCRV op 30 november, 2010 - 14:40 Uitzenddatum:
zondag, 12 december, 2010 - 13:00
Zender:
Z@pp

Dokument Junior, de documentairerubriek van de NCRV voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar, komt vanaf het najaar van 2010 op Z@pp met een nieuwe reeks afleveringen, getiteld: Ik kan niet kiezen.

In de serie Ik kan niet kiezen staan keuzes van kinderen centraal. Sommige keuzes zijn ingrijpend. Voor wie moet je kiezen als je ouders scheiden? En wat moet je doen als je tot over je oren verliefd bent op twee jongens in de klas? Of als je ouders aan jou de keuze laten of je een hoofddoek wilt dragen? Ik kan niet kiezen toont kinderen in een turbulente periode van hun bestaan, in de tijd waarin ze zelf leren kiezen. Ik kan niet kiezen toont de wereld van het moderne kind: spontaan, energiek, onzeker en soms beangstigend, maar altijd verrassend en inspirerend.

Kleren aan kleren uit
Als het mooi weer is, gaat de 12-jarige Frana met haar ouders, broer en zusje naar een camping waar iedereen bloot is. Frana is het gewend om de campingmensen naakt te zien en vroeger vond ze het geen probleem zelf haar kleren uit te trekken. Maar alles aan haar lichaam verandert en nu twijfelt Frana..

Boef
Colin wil de achternaam van zijn vader niet meer. Hij wil zijn naam veranderen in die van zijn moeder: Boef. Volgens de wet mag hij dat zelf beslissen als hij twaalf is, bijna dus. Alleen moet hij zijn vader wel per brief laten weten wat hij van plan is. Op zijn verjaardag is het grote moment daar. Dan blijkt het toch niet zo gemakkelijk als Colin dacht.

Chieko
Chieko is een 12-jarig meisje dat in veel dingen uitblinkt: zingen, cello spelen, verhalen schrijven. En dan heeft ze ook nog allerlei hobby's. Ze heeft het er maar druk mee. Daar komt bij dat ze veel huiswerk moet maken nu ze op de middelbare school zit. Haar omgeving vraagt zich af of ze niet eens wat keuzes moet maken. Chieko ziet het probleem niet; zij vindt alles leuk!.

Anne vliegt
De 11-jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je kijkt, hoe beter je ziet dat ze last van `tics' heeft. Anne heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Anne heeft het daar soms moeilijk mee, vooral op school. Ze is bang dat ze gepest wordt of uitgelachen. Daarom probeert Anne haar tics in te houden, maar dat valt niet mee. Het liefst 'vliegt' ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best.

Programma:
Dokument Junior
Website:
Dokument Junior
Meer informatie:

NCRV Communicatie, Debora de Groot: debora.degroot@ncrv.nl, 035-6719452
* ""