Ingezonden persbericht


Persbericht

Museum de Oude Wolden zoekt ziel van de regio

vooraankondiging expositie en fotowedstrijd Hart en ziel Bellingwolde, 3 november 2010

Museum de Oude Wolden start 12 december een nieuwe tentoonstelling over heilige huisjes, hartszaken en diepe gronden. In 'Hart en Ziel, expositie over de dingen die ons raken' zoekt het museum de onverwachte, bijzondere, bezielde kanten van de eigen regio. In een bijbehorende fotowedstrijd kunnen mensen uit de regio zelf laten zien 'wat hun bezielt', én een iPad winnen. De expositie loopt tot en met 21 februari 2011.

Heilige Huisjes toont werken van Geert Schreuder met kerken in het Gronings-Duitse grenslandschap. Schreuders lichte, dynamische en kleurrijke schilderijen roepen de kracht op van bijzondere gebouwen in een bijzonder landschap en zeggen tegelijkertijd iets over de bezielde werkwijze van deze kunstenaar.

Mensen uit de regio en hun drijfveren staan centraal in het onderdeel Hartszaken. Blijkt die onderwijzer die we allemaal kennen een bijzondere passie te hebben! Aansprekende mensen uit de regio laten zien wat hun raakt in objecten en afbeeldingen. Fotograaf Gerlof Homan legde hun portret vast.

Plekken in de buurt die door hun geschiedenis meer betekenen dan je op het oog zou verwachten, komen naar voren in het tweede fotografieonderdeel. Zo lijkt de Geselberg bij Wedde misschien niet meer dan een heuveltje met een paar bomen, het is in feite een eeuwenoude grafheuvel en in vroegere tijden de plek voor terechtstelling en straf. Na het zien van Diepe Gronden kijk je met heel andere ogen naar je eigen omgeving.

Niet alleen professionele kunstenaars werken mee aan Hart en Ziel, ook voor het publiek ruimt het museum een belangrijk plek in. Onder de noemer 'Wat bezielt jou' vraagt het museum regiogenoten een digitale foto in te sturen van datgene dat hun raakt: of dit nu dat ene uitzicht is, de plek waar je je eerste zoen kreeg, je uiterst gepimpte auto of Bas, de 12 jaar oude familiehond.

De keuze van het onderwerp is natuurlijk heel persoonlijk, al kunnen mensen ook als school, vereniging of bedrijf meedoen. Wel vraagt het museum om in een paar woorden het achterliggende verhaal te vertellen. De foto's verwerkt het museum in een digitale presentatie in het museum en voor een deel op het web.

Bezoekers van Hart en ziel kunnen tijdens de duur van de tentoonstelling stemmen op het meest aansprekende beeld, het mooiste verhaal. De publiekskeuze van 'wat bezielt jou' wint een iPad en een jaar lang gratis toegang tot de Oude Wolden. Mensen kunnen nog tot 1 december foto's inzenden. Meer informatie over het inzenden van foto's vind je op de website van het museum.

----------